Hella Hells bekännelser Pris: 99kr
Skicka din beställning till [email protected]

Hella Hell är en belevad världsdam på drygt fyrtio som har en okontrollerbar erotisk böjelse för mycket unga pojkar. Hon har genom en smart karriärstrategi lyckats skapa sig en arbetsfri inkomst som delägare i en framgångsrik reklambyråverksamhet. Under de år då hon arbetade som art director kunde hon dölja sin perversa lidelse genom att till sig knyta tonåriga manliga praktikanter och förlusta sig utomlands med unga pojkmodeller.

Efter ett misslyckat äktenskap med en tio år äldre man blir hon ensam med en obstinat dotter vid namn Lola. Hella försöker hålla sin hemliga lust i schack med hjälp av lugnande medel som dock gör henne djupt deprimerad och en sommar på Ibiza släpper hon hämningarna.

Hon skriver ett brinnande manifest om ynglingens estetik men boken får skandalstämpel och debattvågorna går höga. Hella beskylls för att försvara pedofili och tvingas dra sig tillbaka. Hennes enda tillskyndare i häxprocessen är de homosexuella. I dessa kretsar lär hon känna ett lesbiskt par varav den ena har en trettonårig son som kallas Jocke. Hella faller pladask för honom och ger honom smeknamnet Jo. På ett synnerligen skamlöst och förslaget vis lindar hon mamman kring sitt lillfinger för att få tillgång till Jos bländande skönhet. Snart är Hella i full färd med att smida planer för den fysiskt välutvecklade tonårsgossen som hon beslutat sig för att erövra till varje pris. Ödet spelar henne i händerna då mamman hastigt insjuknar i akut leukemi och Hella utnyttjar den kaotiska situationen genom att ge sig ut på en halsbrytande Europaodyssé med den mer eller mindre kidnappade Jo. Dottern Lola, som är jämnårig med sin mammas oskyldiga offer, förvaras hos mormodern. Jos mamma avlider efter en kort tid och pojken hamnar helt i Hellas våld.

Hellas ambition är, förutom den sexuella driftsutlevelsen, att kultivera den obildade spolingen som är uppfödd på skräpmat, rockmusik och porrfilm. Hon förevisar honom Europas alla sevärdheter och kulinariska specialiteter men det enda som fångar hans intresse är de grälla McDonaldsskyltarna, och människorna de stiftar bekantskap med är dekadenta vrak. Hella bevittnar med förfäran ett amerikaniserat Europa i sönderfall och hennes desperata försök att anpassa Jo till rollen som trogen älskare är dödsdömda.

Vid sommarens slut tvingar den obligatoriska skolplikten Hella att återvända hem med Jo. För att hålla både Lola och Jo under sträng uppsikt placerar hon Jo på den internatskola där dottern redan går. Starka förvecklingar tar vid på den anrika och disciplinerade läroanstalten när Hella bosätter sig alldeles intill skolan. I sina ansträngningar att vinna Jos hjärta bestämmer hon sig för att gå honom till mötes i hans popstjärnedrömmar. Med nit och flit satsar hon sina kunskaper, sitt kapital och sitt kontaktnät för att lansera Jo som tonårsidol.
Men skvallret bland eleverna om vad som egentligen pågår mellan Hella och Jo når skolledningen och när Lola träder in som en joker i leken är spelet förlorat. Romanen slutar med ett tumultartat triangeldrama där Jo slukas av de aggressiva havsströmmarna vid Danmarks nordligaste udde.

Hella Hell döms till ett långt fängelsestraff och boken är hennes försvarstal.
Hella Hell är en fri pastisch på Vladimir Nabokovs Lolita. Humorn är påtaglig och miljöerna nutida. Människoporträtten är lekfullt karikerade, men huvudpersonens extrema kontrollbehov blottar en djup tragik: den sexuella besatthetens livsfientliga nerv.

Så ser jag på boken idag:
Ingen romangestalt har gjort mig så nervös som Hella Hell. Varje morgon då jag öppnade min laptop bävade jag för vad denna perversa psykopatkvinna skulle hitta på därnäst. Hon höll mig i ett järngrepp, tog helt över handlingen. Med blossande kinder försökte jag bromsa henne, men förgäves. Hella Hell bär faktiskt delvis skulden till att jag mitt under skrivandet syltade in mig i en kärlekshistoria som nästan kostade mig livet. Men jag älskar henne ändå, och tycker faktiskt att hennes berättelse är en av mina bästa.

Recensioner
”Det är en saftig, skabrös samtidssaga. På något vis det totala tantsnusket. Men dels är det befriande att för en gångs skull möta en så osympatiskt tecknad jag-person. Hella gläder sig åt olyckor i omgivningen och handlar fullständigt hänsynslöst. Dels är porträttet av Jocke roande. Den totalt historielösa och kulturbefriade ungdomen” Göran Hägg, Månadsjournalen
”Tjejer sträckläser Unni Drougge och det är inte svårt att begripa varför. Drougge skriver språkligt drastiskt och med en djärv humor som skuddar allt vad lagom och passande är från sina fötter” Barbro Westling, Aftonbladet
”Unni Drougge berättar sin historia rappt och drivet, och med en effektiv satirisk udd mot allt från reklamgurus till pojkbandslanseringar. Hon har en närmast anglosaxisk känsla för roliga formuleringar och snärtiga vändningar och trots romanens upprörande tema är Hella Hell för det mesta riktigt underhållande läsning” Eva Johansson, Svenska Dagbladet
”Unni Drougge är en slipad författare och Hella Hells bekännelser berättas effektivt. Dramatiken följer ett beprövat grepp, ofta utnyttjat i filmens värld. Huvudpersonen vandrar rakt in i sin egen olycka trots att varje vettig människa inser det vansinniga i handlandet” Erik Skogh, Norra Skånes Tidningar
”Det här är den roligaste samtidssatir jag läst på länge” Karin Kämsby, Hudiksvalls Tidning