Berätta om din bok!

Tänk dig en sagoaktig, medeltidsaktig miljö. Den handlar om en flicka som heter Tvirja och som är hälften jätte, hälften människa. Hon vill gärna bli en stor och riktig jätte, som sin mamma och sin storebror, men hon är liten till växten. Hennes föräldrar arbetar som livvakt och provsmakare vid hovet. När Kungen anfalls av rebeller måste Tvirja fly tillsammans med Prinsessan Orania. De flyger iväg på jättelika svanar. En av svanarna är annorlunda, den är gnistrande svart och den verkar sjuk. Det visar sig att den är en hemlighetsfågel – ett vilt och mytomspunnet djur som bara en jätte kan kommunicera med. Någon har stulit något från hemlighetsfågeln. Frågan är vad? Tvirja ställs inför många svåra val och uppgifter, och det blir många hisnande äventyr innan boken är slut. Hon måste lära sig vem man kan lita på, hon måste hitta sina egna gränser och hon måste våga lita på sin förmåga.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag skriver alltid på intuition. Jag försöker alltid vara strukturerad och göra upp planer, men det handlar ändå mycket om inspiration för mig. Slutet är oftast ”hemligt” även för mig in i det sista. När bitarna faller på plats på slutet är det en aha-upplevelse även för mig. Sen får man förstås fixa med texten i efterhand så att berättelsen hänger ihop.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har alltid skrivit, redan innan jag kunde läsa. Det är en kreativ process som känns oundgänglig. Inspirationskällor finns överallt runt omkring. När det gäller Hemlighetsfågeln har jag fått mycket inspiration av mina två barn. Jag började skriva boken i samma veva som de skulle lära sig läsa. Jag villa skapa något som verkligen skulle locka till läsning, något som var lättläst men ändå litterärt. Bilder är ett måste. Och så har jag brutit ut en eller ett par meningar i varje kapitel som ett fristående citat. Då blir det lätt att be barnet läsa den lilla biten (”det där lilla kan du läsa, det klarar du av, jag lovar!”), så kan man läsa resten som högläsning tills barnet kommit igång med längre texter själv. Kapitlen är korta för att man ska orka läsa ett helt kapitel i taget. Och så har varje kapitel ett spännande, lockande namn.

Skriver du på något nytt nu?

Jag har ännu en bok som ligger opublicerad. Det är en vuxenbok som handlar om utbrändhet och om att förflyttas till en annan värld och en annan kropp. Vi får se om det blir något av den…

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Följ ditt hjärta! Det låter som en klyscha, men med tanke på hur lite pengar det är i skrivande så måste man älska det för att orka hålla på. Sen ska man förstås läsa mycket, lära sig hantverket och allt det där också.

Varför ska man läsa din bok?

För att det är lättläst och spännande svensk fantasy med fantastiska illustrationer. Jag har också velat ta upp ämnen som är viktiga för barn mellan 5 och 11. Hur lätt – och fel - det är att ha fördomar mot andra. Hur en kan bli utanför när tre leker. Hur man som barn ofta får höra att man ska lyda, trots att det är lika viktigt att tänka själv och våga säga ifrån. Hur man räknar tid och vad poängen är med personnummer (ja faktiskt, trots att det är i en sagovärld).

Vad gör du när du inte skriver?

Jag jobbar som informatör på bostadsbolaget Järfällahus AB. Jag är också engagerad i Dialogföreningen i Järfälla, en nystartad förening som vill jobba för alla typer av god dialog. På somrarna brukar jag och familjen dra på oss medeltidskläder och åka till Medeltidsveckan på Gotland. Ett annat intresse jag har är frågesporter – jag var med i Vem vet mest häromdagen.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Barn som försöker lära sig läsa, men även andra. Jag tror att boken kan passa en ganska bred målgrupp.

Köp boken här!