Berätta om din bok!

Min bok innehåller egna minnen samt små historier som jag fått berättade för mig. Jag har sedan kryddat det hela med några fria fantasier som behövs för att en kort historia med en bra poäng ska bli en liten novell.

Hur kom boken till?

Efter 15 års uppehåll (jag skrev en del på 1970-talet också – kan komma i kommande publikation) med skrivandet började jag åter skriva när jag gjorde en karriärväxling och fick tid över. Piratensällskapets tävling var den tändande gnistan.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Den första historien fick jag serverad av en släkting och sände in den till en tävling som Piratensällskapet utlyst. Det övriga var egentligen fortsättning på temat – ta en kort historia, brodera ut den och se till att det slutar med någon knorr eller poäng.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag vill gärna att fler ska bli roade av de små poängerna i Historierna och att de inte ska bli bortglömda. Jag blir inspirerad av att läsa och av att berätta saker jag upplevt eller historier som berättats för mig.

Inspiration och uppmuntran har jag fått av bl a fått av författaren Sven Edvin Salje. Givetvis rekommenderar jag hans verk och i första hand romanen ”Genom lindens krona” som gjorde honom till hedersdoktor i agronomi.

Lovängssviten och de historiska romanerna är också skrivna som drama och blir riktigt spännande. Sven Edvin Salje har även skrivit ett litet förord till nyutgåvan av ”Svart Granit” av Axel de la Nietze.

Den senare är en enorm inspirationskälla här liksom i ”Stenbärarland och något där bortom” som innehåller många fina berättelser och en kort biografi över Axel de la Nietze. Man kan få intrycket att han varit inspiration till ”Hundraåringen”.

För den som tycker om lyrik eller vill lära sig uppskatta den rekommenderar jag vännen och skriftställaren Ove Johnssons dikter.

När det gäller hantering av svenska språket anser jag att Moa Martinsson har ett fantastiskt bra språk och jag har haft äran att spela några av hennes figurer på scenen. Jag kände starkt för ”Literolle” och gjorde mitt bästa för att göra hans monolog från ”Kvinnor och äppelträd” rättvisa. Språket i den och övrig text känns väldigt naturlig.

För den som vill läsa skrönor av högsta klass rekommenderar jag Ulf Beijboms ”Berättarkungen. Ivar Anderssons amerikahistorier i urval”. Ivar hörde jag på Smålands regionalradio redan på sextiotalet. TV-programledaren Lasse Holmkvist ville hitta en originell person i Kräfteboda – ett namn som jag lånat till en annan by.

Han blev dock rekommenderad att söka upp Ivar i Ulvaboda. Det var början på Ivars kändisskap. Som boktiteln antyder finns det inspiration att hämta även från Grönköping, Knisslinge och Brylunda.

Skriver du på något nytt nu?

Jag har mycket mer på lager och skissar på en ny bok i samma format, dvs ett dussin korta historier. Det blir mer av Petterssons både äldre och yngre berättelser) samt Braitons och en del historier från det politiska livet.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Tänk på vad Du varit med om eller vad du hört någon berätta. Till min bok har jag gjort en studieplan för att kunna studera i studiecirkel och skriva ner minnen. Att skriva en bok i studiecirkel kan vara bra – olika deltagare tar med minnen och färdigheter. Någon är bra på muntligt framförande och någon annan kan vara bra på att skriva. I samarbeta kan det bli en bok.

Varför ska man läsa din bok?

Den är rolig!

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är Teknisk Chef på en Tanker som går mestadels i Östersjön och Nordsjön.

Jag har också arbetat på t ex ConRo-fartyg. För att se hur det är ombord rekommenderar jag Lisa Hoffmanns bok ”MEERSUCHT – An Bord der MV Atlantic Companion”. Jag finns med på två bilder. Den går att beställa genom att kontakta henne via hennes hemsida med samma namn.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla kan läsa den med behållning, men de från Göingebygden och gränstrakterna Skåne, Blekinge, Småland kan nog känna igen mer av miljöer, mentalitet och persongalleri.