Berätta om din bok!
Boken är en biografi om en ung kvinna med svåra tvångstankar.

Hur kom boken till?
Jag träffade bokens huvudperson genom ett projekt om psykisk ohälsa och nappade på hennes idé om att skriva om problematiken kring tvång. Hon önskade dela med sig av sin livshistoria i förhoppning om att kunna hjälpa andra och jag behövde en anledning till att äntligen skriva för annat än min byrålåda … Under tre års tid på fritiden intervjuade jag den här unga kvinnan, förde anteckningar och plöjde igenom otalet journalanteckningar från vuxenpsykiatrin. Varje avsnitt jag dramatiserade i skrift fick hon sedan ta del av och ge synpunkter på. På så sätt är manus ett samarbete mellan mig som författare och huvudpersonen. Det är ett stort förtroende att få skriva om en människas upplevelser, innersta och i det här fallet skrämmande tankar.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Utgångsidén var att skriva om huvudpersonens liv. Att det skulle bli en skönlitterär bok var inte klart utan genren autofiktion formades efter hand som min skrivlust tog fart och samarbetet utvecklades.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Älskar ord. De vill liksom ut. Meningar som formuleras på papper blir på ett sätt klara och på ett annat sätt odödliga. Gillar kombinationen av lugn och adrenalinpåslag efter en skrivstund. Att få beröra andra med mina ord är en bonus.

Skriver du på något nytt nu?
Ja, två skrivprojekt på gång. Ett är kortare flödesskrivna texter som vill stötta, trösta och peppa läsaren. Förhoppningen och idén är att samarbeta med någon som kan tolka texterna med bild. Text och bild ska alltså tillsammans utgöra ett budskap. Det andra är en roman som baseras på delar ur mitt eget liv. Boken har sedan länge redan en titel och den fiktiva huvudpersonen ett namn, räknar dock med att detta är mer av ett långtidsprojekt.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Ja, skriv! Det är det enda sättet :) Skriv såsom får dig att älska själva skrivandet. Skriv såsom roar och berör dig själv. Du kan ändå aldrig tillfredsställa ”alla andra”. Ge dig själv tydliga deadlines som stimulerar dig framåt och som samtidigt känns schysta.

Varför ska man läsa din bok?
Läs den för att åka med i tankesnurror om liv och död. Läs den för att få en inblick i hur det kan vara att leva med svåra tvångstankar. Läs den för att roas, för mitt i allt det mörka så bjuds du på en stor portion svart humor. Och så inbillar jag mig att boken erbjuder något nytt, både vad gäller innehåll och språk.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag driver egen firma där jag på olika sätt hjälper människor att hjälpa sig själva, att hitta sin sanna potential. Arbetar som konsult, coach och mental tränare. Fritiden ägnar jag helst åt att yoga, rida och skriva. Och så självklart familjen, har fyra grabbar – make och tre söner.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Absolut vem som helst! Människor med erfarenhet av psykisk ohälsa. Anhörig eller personal inom psykiatrin. Men framförallt vem som helst som gillar att läsa en sann historia.