Berätta om din bok!

Hotell Kallbacka - Vägen hem är en feelgood bok där man får lära känna syskonen Olivia, Carl och Madina. Alla tre lever idag ett liv långt ifrån den lilla ort i Norrlands inland som de vuxit upp i. Barnmorskan och trebarnsmamman Olivia gör sitt bästa för att räcka till både hemma och på jobbet. Hur hon än anstränger sig känns vardagen alltmer frustrerande och en känsla av otillräcklighet fyller henne. Storstadskillen Carl är nybliven pappa och känner sig alltmer kvävd i den tillvaro som präglas av trånga kostymer och stela mötesrum. Madina är den rastlösa i familjen som ständigt varit på resande fot sedan hon lämnat barndomshemmet i Kallbacka. Hon har nu funnit kärleken på oväntat håll, en kärlek som vänt hennes liv upp och ner. När syskonen samlas för att fira jul tillsammans får de en julklapp av sin mor som kommer förändra deras liv för alltid. Denna jul blir början på en ny och annorlunda tillvaro för dem alla. En tillvaro som bjuder på många möjligheter och bekantskaper men även utmaningar och ovisshet.

Hur kom boken till?

En av mina stora drömmar här i livet var att utbilda mig till barnmorska. Denna dröm förverkligade jag för snart tio år sedan, något jag inte ångrat för en sekund. En annan dröm har varit att skriva och ge ut en bok. Allt eftersom livet rullat på med jobb och småbarnsår har denna dröm känts mer och mer ouppnåelig. Vardagen har en tendens att bli väldigt påtaglig stundvis och mina egna intressen och drömmar väldigt avlägsna. Desto snabbare ekorrhjulet snurrar desto svårare är det att kliva av. En kortare sjukskrivning fick mig att tänka om och sakta börja prioritera saker som ger mig livskvalité. Jag gick ner i tid på jobbet och ägnade en dag i veckan åt att skriva. Jag packade med mig min gamla laptop, med en batteritid på cirka sju minuter, och begav mig till ett café. Efter att jag hittat ett vägguttag började jag trevande att skriva på denna bok men det tog inte långt tid innan orden flödade. Dessa dagar blev min alldeles egna tid och jag njöt av varje sekund.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

När jag började skriva hade jag cirka 10% av innehållet klart för mig. Resten dök upp allt eftersom. Det var som att jag lärde känna karaktärerna bättre och bättre under arbetets gång vilket gjorde att handlingen kom till mig. Även om historien är helt fiktiv så har jag lånat många små händelser, tankar och anekdoter från mitt eget, min familj och mina vänners liv.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Att skriva för mig är att unna mig egentid och lugn. Jag inspireras mycket av vardagliga situationer och händelser runtomkring.

Skriver du på något nytt nu?

Jag har så smått börjat skissa på en andra bok om syskonen Olivia, Carl och Madina.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Gör det inte så komplicerat. Du behöver inte ha hela historien klar för dig när du börjar. Sitt inte och vrid och vänd på enstaka ord i början. Det grammatiska kan man fixa till sedan. Sätt bara igång och se till att ha kul.

Varför ska man läsa din bok?

Tanken med min bok är att den ska vara underhållande. Du ska för en stund få resa iväg in i karaktärernas liv och förhoppningsvis kan många känna igen sig i de vardagliga situationer som dyker upp.

Vad gör du när du inte skriver?

Till vardags jobbar jag som barnmorska i Umeå. Med make och tre barn i åldrarna 6-12 år så delas min fritid av läxläsning, städning, matlagning, skjutsning till träningar och övrigt som hör familjelivet till.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Min förhoppning är att folk i alla åldrar ska kunna läsa och roas av min bok.