Berätta om din bok!

Det är svensk stormaktstid! Karl XII står inför ett trefrontskrig mot Danmark, Sachsen-Polen och Ryssland vilka tillsammans förklarat Sverige krig. Men historien skildras utifrån fotfolkets ögon och tar sin början i ett fattigt Linköping år 1699. Där bor en man som närmast kan beskrivas som en slagskämpe och han heter Johannes Tapper. Liksom många andra unga män beger han sig ut i en konflikt som kommer att pågå till 1721.

Den här historien rundas dock av år 1709 då katastrofen vid Poltava äger rum. Men vägen dit kantas av glädje, sorg, död och svält.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Karolinernas öden gjorde starkt intryck på mig när jag läste om dem för första gången för många år sen, och viljan att skriva om dem har sedan dess funnits inom mig, men det var först år 2010, efter färdigställandet av en annan roman, som jag kom på en historia som jag kände att jag bara måste berätta!

Stor del ägnades först åt research. Tanken var också att berättelsen skulle börja i Gustavsberg på Värmdö där jag vuxit upp, men då jag inte kunde hitta lämpligt material för min bok gällande denna trakt, valde jag att lägga berättelsen i Linköping istället där jag numera är bosatt. Och för Linköping och dess karoliner fanns det perfekt material. Framförallt gladde jag mig åt att linköpingskarolinerna inte deltog i strid hela tiden och det skapade utrymme för mig att hitta på en berättelse som skildrar vardagen i fält. Man kan säga att romanen med kriget som bakgrund skildrar sånt som man antagligen gick runt och tänkte på: kärlek, berusning, döden osv.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag grips av skrivlust när jag har något att säga, när jag lyckats skapa karaktärer vars historia måste berättas. Det finns inget njutbarare än att komma igång och efterhand känna att karaktärerna är så starka att de till och med blir delaktiga i berättelsens utformning, dvs. när de nästan tar över och blir levande. Som exempel kan nämnas när Tapper i boken faller för Loretta. Loretta fanns inte ens med i manuset, men hon tillkom för hon behövdes just då och Tapper blev – tvärt emot mina planer – blixtkär i henne. Det var bara att acceptera det och följa med på resan.

Jag tror att människors egenheter och handlande inspirerar mig. Förr var det tuffa scener i Hollywoodfilmer som fick mig att vilja skriva berättelser, idag är det nog det mänskliga psyket. Men karaktärerna kommer naturligtvis inte av sig själv om jag inte har ett ämne att skriva om som jag brinner för.

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Hade jag inte fått god lektör feedback för ett manus som jag lämnade in på ett stort bokförlag för fjorton år sen, hade jag säkert inte fortsatt att skriva. De vänner som fick höra om den responsen blev säkert lika förvånade som jag själv. Nu var jag inte bara killen som kunde teckna och spela gitarr, utan även killen med skrivarambitioner.

 

Skriver du på något nytt nu?

Jag skriver inte just nu, men har tankar på en del två av denna bok och gör faktiskt lite research i rådande stund. Jag kan inte släppa karolinerna riktigt än. Samtidigt ser jag över ett redan färdigt manus till ett fantasy äventyr som kanske ska publiceras i framtiden. Den dag jag blir nöjd, vill säga.

 

Varför ska man läsa din bok?

Man ska läsa min bok om man vill sjunka ner en stund i en skön fåtölj och drömma sig bort till svunna tider bland nobla damer, ädla män, fattiga och rika, gott och ont, kärlek och mänskligt vanvett. Efteråt kanske man inser att det inte var bättre förr.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag tecknar, skriver musik och spelar instrument: gitarr, bas och munspel och fuskar med keyboard. Dessutom styrketränar jag flera gånger i veckan och åker motorcykel, när jag inte umgås med familj och vänner. Ibland måste jag också dra mig undan och läsa. Det blir en hel del böcker.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Boken är förvisso grym stundtals och möjligen olämplig för mindre barn eftersom det härjas friskt emellanåt, dessutom bör nog känsliga personer överväga att läsa den, men har man inga problem med starka scener, ska man inte tveka att ta sig an den. Jag hoppas dock att den kan tilltala alla. Den handlar inte bara om krig och stormaktstid, utan också om människor och de brister som människor har.

Köp boken här!