Berätta om din bok!

Boken handlar om att våga drömma och jobba mot sina drömmar och mål. Det går att spara ihop pengar och investera dessa så att man skapar sig mer frihet i livet. En "pengamaskin" (de investerade pengarna som skapar nya pengar) kan ge dig möjigheten att jobba halvtid, ta tjänstledigt var fjärde år eller bli helt ekonomiskt oberoende. Grunden för att kunna spara ihop en stor pengamaskin kommer från att ha koll på sin privatekonomi. Det handlar om att sitta i förarsätet av sin ekonomi och aktivt ta beslut om var pengarna ska någonstans. Med kontroll skapas utrymme för att spara och då ökar din frihet och möjlighet att nå dina drömmar!

Hur kom boken till?

Jag har sedan 2013 själv sparat till min pengamaskin. Under 2017 startade jag min blogg bliekonomisktoberoende.se för att dela med mig av min och min frus resa mot ekonomiskt oberoende. Jag ville också inspirera andra att ta tag i sin privatekonomi för att kunna leva det liv som de vill leva. När vi var tjänstlediga under 2019 började jag skriva på boken. Jag har länge drömt om att kunna sammanfatta min filosofi om sparande och den livsstil jag förespråkar. Jag anser att en pengamaskin och ett sparande är något som skulle hjälpa alla att få ett bättre liv.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag har haft en ganska tydlig bild av vad jag velat förmedla med min bok. Men under processen så har jag kunnat utveckla flera olika aspekter som jag inte pratat så mycket om på bloggen. Mycket som jag tar upp är kopplat till välmående och känslor. Sparande ska inte bara vara tråkigt och något som man gör för att man "måste". Det handlar om att bygga upp ett varför och ett tydligt mål eller en dröm man sparar till. Då blir det så mycket roligare och inspirerande att spara.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och hjälpa andra att få en bättre privatekonomi. Jag vill hjälpa andra att inse att de kan leva sitt drömliv och få ett rikare liv genom att spara. Det är det som driver mig att skriva och kommunicera med andra för att få dem att göra samma sak som jag gör.

Skriver du på något nytt nu?

Nu fokuserar jag på boksläppet och att sprida budskapet som jag skrivit om i boken. Det hade varit kul att skriva något mer, eventuellt kopplat mer till lycka och mer djupt vad som gör att vi lever ett "lyckligt liv". Såklart kopplat till pengar också.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Bara börja skriv! När jag skulle starta så googlade jag en del och det finns guider för hur man ska tänka etc. men jag tror det blir bäst när man bara låter det flöda. Om du är sugen på att skriva så gör det.

Varför ska man läsa din bok?

För om man gör det finns risken/chansen att du kommer inse att du kan få ett mycket rikare och friare liv om du börjar spara pengar. Och det är inte svårt, jag lovar. Jag ger konkreta tips till varför du ska spara, hur du kommer igång. Jag har även intervjuat personer som delar med sig i boken om hur de tycker att du ska spara och de svarar på frågan "hur mycket pengar behöver man egentligen?"

Vad gör du när du inte skriver?

Jag jobbar som teknisk specialist på ett industriföretag. På min fritid sysslar jag mycket med min blogg och privatekonomicoaching av andra privatpersoner. Jag gillar att vara i naturen och fotografera fåglar. Sedan gillar jag matlagning och bakning, det är riktigt skoj!

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla! Alla mår bra av en pengamaskin och det kommer ge läsarna möjlighet att leva ett nytt rikare liv. Men om jag ska peka på en grupp så är det främst till de som inte vågat eller kommit igång med sitt sparande än. Där ger jag tips och inspiration om varför och hur du ska spara. Samtidigt tror jag att många av de som redan sparar idag inte riktigt vet varför de sparar. Där har jag även en hel del innehåll i boken som kan vara vägledande och inspirerande även för dem.