Berätta om din bok!

Denna bok handlar om ”vardagshistorien” på ön Hven. Den lyfter fram delar av de liv Hvenborna levt i slutet på 1800-talet och under 1900-talet. Ex Hur var det att bo på Hven under andra världskriget, mitt i Öresund med kriget så nära? Idrottsplatsen? Jordbruket?

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Det började i mars 2010 när jag ärvde många fotografier efter mina föräldrar och äldre släktingar. När jag stod där med en stor låda i min famn tänkte jag - Vilken historia, men vem ska berätta den?

Efterhand växte min beslutsamhet att jag skulle leta efter vardagshistorian, hur vanliga människor har levt sina liv på ön.

Så boken har växt fram under 3år med två fotoböcker som föregångare.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Min vilja att ta vara på och berätta om mitt kulturarv. Jag vill att andra ska få ta del av bilder och berättelser från Hven i en svunnen tid.

Inspirationen har jag fått genom alla de som delar mitt intresse på ön och genom min Face Book grupp Hven i ord och bild, där delger vi varandra minnen på ett härligt sätt. Jag har även en blogg på min hemsida www.hveniordochbild.se där jag skriver om små och stora händelser på ön i nutid och dåtid.

Inspirationen kommer även när jag deltar i Hvens Konstrunda med foto och mina ca 15 album med fotografier från hela 1900-talet.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Mina närmsta har stöttat mig hela tiden. Många har varit nyfikna och en del mycket förvånade.

Skriver du på något nytt nu?

Jag skriver historia helatiden men framtiden får avgöra om det blir fler böcker. Det är inte otroligt för det är fantastiskt roligt.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Följ ditt hjärta! Hade jag frågat mitt förnuft hade det inte blivit någon bok. Är hela en skoltid kantad av röda streck och bockar i allt man skrev så tror man inte man kan skriva. Jag var ordblind, de som i dag kallas Dyslexi, men i dag kan ingen ta ifrån mig glädjen i att skriva.

Varför ska man läsa din bok?

Ön Hven har det skrivit mycket om, vi har en fantastisk natur och ett härligt lugn på Ön. Men de är ändå Tycho Brahe som varit störst på Ön. Du kan läsa i boken när han gjorde sitt återintåg till ön.

Den som är intresserad av hur vanliga människors liv på ön sett ut och vill se bilder på hur det sett ut förr på ön, men även de som undrar över hur det var att leva i början och mitteln av 1900-talet.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är mamma och förskollärare och den tid som blir över fotograferar jag och skriver.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

De som är intresserade av livet på Hven, men även de som vill veta hur man levde nära andra världskriget, hur man hade det i skolan, som tegelbruksarbetare mm.

Jag vill gärna att den yngre generationen läser boken nu eller så småningom för det är för framtiden som jag vill bevara dåtiden.

Köp boken här!