Hur kom boken till?

Efter att jag hade slutat på Alecta hade jag väldigt gott om tid. Eftersom jag varit med om mycket under tiden på Alecta och gillar att skriva föll det sig naturligt att skriva en bok om mina 22 år på företaget. Det fanns mycket att berätta och jag gillade idén att dokumentera för eftervärlden vad jag varit med om.

 

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Det var i stort sett en färdig idé så när som på att jag efter att ha skrivit klart själva historien kom på att jag ville lägga till ett avsnitt med slutsatser och reflektioner kring ett antal frågeställningar.  

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

För mig är det bevarandet av händelser, tankar och funderingar för eftervärlden som inspirerar. Jag skrev väldigt mycket analyser och beslutsunderlag under min tid på Alecta och jag är barnsligt road av att läsa resonerande texter från gamla tider. För något år sedan fick jag en bok som innehöll dagboksanteckningar från en moster som jag aldrig träffat, men hört mycket om. Jag läste den från pärm till pärm i ett nafs. Det var inga spektakulära händelser utan bara väldigt fascinerande att få ta del av en annan persons tankar och betraktelser, skrivna kring 1950.

 

Skriver du på något nytt nu?

Inte i bokform och inte för publicering. Men jag skriver regelbundet om dels min syn på investeringsmarknaderna, dels om mina olika idrottsliga projekt. Vem vet, kanske jag får för mig att sammanställa dem någon gång.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Nej inga knep eller genvägar. Det bara att sätta igång om man har en idé. Det ger sig ganska snart om man har en berättelse i sig eller om det blir skrivkramp. Att börja med en övergripande disposition är dock aldrig fel.

 

Varför ska man läsa din bok?

Jag har egentligen inte tänkt att särskilt många ska läsa min bok. Men jag tycker själv att den är intressant ur flera aspekter. Det är en kombination av självbiografi, finansiell nutidshistoria och lite betraktelser kring kapitalförvaltning, ledarskap och organisation.


Vad gör du när du inte skriver?

Jag är inne i en period då mina idrottsliga projekt upptar en stor del av min vardag. Jag ägnar också tid åt min egen investeringsverksamhet vilket innehåller en del dagliga rutiner. Därtill har jag ett styrelseuppdrag i Sjunde AP-fonden, där huvuddelen av den statliga premiepensionen förvaltas.


Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Först och främst mina före detta kollegor på Alecta. Sedan vore det trevligt om några av tidigare och nuvarande styrelseledamöter i Alecta ville ha ett exemplar och kanske en och annan branschkollega. Men i grund och botten kan vem som helst som är intresserad av lite finansiell nutidshistoria ha behållning av åtminstone delar av boken.