Berätta om din bok!

Tre personer, en tekniker, en präst och en psykiater har alla drabbats av att deras livspartner har avlidit i covid 19. De är gamla skolkamrater och träffas nu efter många år. Deras gemensamma intresse är segling, och de erbjuds att segla en klassisk segelbåt till Island.
För dem blir det en möjlighet att bearbeta sin sorg, återupptäcka sin gamla vänskap och med varandra dela sina tankar om just de livsfrågor vi alla ställer oss ibland, och särskilt när livet krisar och känns tomt.

Boken kan alltså läsas på många plan; som en spännande seglingsberättelse med valar och vulkaner, som en process av sorgebearbetning och som en fördjupning i olika sätt att närma sig Livets stora frågor. Gärna alla tre på en gång.

 

Hur kom boken till?

Boken tillkom under den för så många svåra pandemitiden. Många av mina bekanta blev sjuka; några avled i sviterna. Som gammal präst hade jag en uppsjö av sorgesamtal med både kända och okända personer, och förrättade också ett antal begravningar.
De flesta satt ändå hemma isolerade och drömde sig bort. Resor till exotiska platser, naturupplevelser och segling. Att då kombinera ett seglingsäventyr till det mytomspunna Island med den sorgebearbetning så många tampades med kändes naturligt. Men processen med huvudpersonernas egen sorg och saknad behövde ytterligare material. Att då ge den ett allmänmänskligt innehåll i form av existentiella samtal som jag har stor erfarenhet av blev en naturlig lösning.

 

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

En bok är aldrig färdig innan den skrivs. Nya idéer föds i det flöde skrivande innebär, men visst hade jag en ganska klar tanke om både bokens syfte och innehåll.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Lite skämtsamt kallar jag mig själv ”ordbrukare”. Älskar själva språket och att gymnastisera med ord och nya tankar. Samtidigt har jag ju sett att många vill ta del av mina mer existentiella funderingar om livet, och får många tacksamma mail och brev från gamla läsare.

 

 

Skriver du på något nytt nu?

Det här är min 20e bok. Jag är en skrivande person och skriver alltid, just nu mest artiklar och föredrag som jag planerar.
Nästa bok dyker upp när den är mogen.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Författarskap kräver mer transpiration är inspiration. Sätt dig ner och skriv. Stryk, skriv om och skriv igen tills det lossnar.

 

Varför ska man läsa din bok?

För att själv få nya tankar och vidga sin inre horisont.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Seglar, skidar, reser i både tanke och geografi. Fungerar som bollplank åt både beslutsfattare och människor i svåra livssituationer.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Jag tänker mig en ganska bred krets av läsare. Dels alla seglingsentusiaster förstås, dels alla som har känt sig isolerade under pandemins restriktioner och vill få inspiration att se bortom horisonten.
Många som känner sorg över dem som har gått bort i sjukdomen, eller på annat sätt, kan ha hjälp av bokens sorgebearbetning.
Men också alla som funderar på livets frågor, religion och andlighet hittar här en guldgruva av olika tankar som bryts mot varandra.
En grupp jag har testat boken på är lite äldre ungdomar som brottas med sin identitet och letar efter sin livsväg och mening. De har verkligen uppmanat mig att färdigställa boken som de kan tipsa sina kompisar om.