Berätta om din kokbok "Mexikanska Dukfläckare"! Vad innebär det att
den innehåller mexikanska rätter anpassade till svenska förhållanden?

Jag har arbetat med Mexikanska dukfläckare i över 10 år! Ett par år efter att jag hade flyttat från Mexiko till Sverige märkte jag att det inte fanns en bok om äkta mexikansk husmanskost här. Böckerna som finns presenterar egentligen tex-mex mat och ibland har recept som inte kan lagas i Sverige. Därför tänkte jag att jag kunde bidra med en riktig mexikansk kokbok som innehåller äkta recept som kan lagas av vanligt folk. Boken har over 100 recept! Allt från tilltugg till varma heta rätter, barnvänliga menyer, vuxenmiddagar och drinkar presenteras med förklaring och ofta receptets bakgrund. Jag berättar också om Mexikos otroliga kulinariska vandring genom seklerna och även skriver om de viktigaste ingredienserna i landet. Jag ger också tips på ställen som har riktiga mexikanska produkter i Sverige, därför har boken en hemsida (www.mexikanskadukflackare.se) där jag kan uppdatera information och svara på frågor.


Hur kom det sig att du valde att inrikta boken på just mexikansk mat?

Jag är uppväxt i Mexiko och mexikansk husmanskost är en viktig del av mitt liv. Hemma äter vi mycket mat från olika länder, Mexiko, Sverige, Italien, Argentina och USA, men den mexikanska hard det lilla extra som sätter piff på vardagen!

Finns det någon maträtt i boken som du tycker extra mycket om/rekommenderar särskilt?

Mexikanska bönor med flask (frijol con puerco) är gott och värmande under vinterhalvåret och enkel att laga. En annan mer komplicerad rätt är “tomatiga tortillas” (entomatadas) som är min dotters absoluta favorit!


Har du något tips till "matlagningsamatörer" som vill bli bättre på att laga mat som inte är fiskpinnar och falukorv?

Att laga mat tar inte så lång tid! Många rätter i min bok passar bra att laga även under vanliga veckodagar. Samtidigt är det bra att planera lite, jag brukar frysa in allt möjligt gott, t ex svarta bönor eller mexikanska köttbullar, som jag tar fram på morgonen innan jag går till jobbet. Då är det bara att värma när man kommer hem.


Vad åt du till middag idag?

Min mexikanska räkcoktail (coctél de camarones) har blivit mycket popular här hemma så den har fått en särskild plats nu när det är varmt. Det är jättegott med massor av lime och koriander!

Hur känns det att ha vunnit Vulkan.se´s och Taffels kokbokstävling?

Det är en otrolig uppskattning av allt arbete jag har lagt ner på att skriva boken! Jag hoppas att många blir nyfikna på det äkta mexikanska köket och vågar prova mina recept. De är mumsigt goda kan jag lova!


Intervju av EvaEmma Andersson