Boktitel: Och helt plötsligt är man vuxen  

 

Berätta om din bok!
 

– Min bok handlar om hur konstigt det är att upptäcka att man är vuxen när det faktiskt bara är en sekund sedan man var barn. Jag skildrar tillvarons olika besynnerligheter, ljuvligheter och sorgligheter under ett alldeles vanligt år i mitt liv varvat med tillbakablickar från min uppväxt och små nedslag i livet i övrigt. Ganska korta ögonblicksbilder, precis så som jag tycker att tanken ofta rör sig. En del av texterna har publicerats som krönikor i tidningarna Leva och Vi Föräldrar.
 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
 

– Jag hade en rätt klar idé från början, och den har jag i stort sett hållit fast vid. Jag ville berätta om vardagen så som jag upplever den. Dels allt det där som händer varje dag medan livet liksom bara rusar på, men också hur tanken hela tiden rör sig bland minnen och gamla bilder och mikrosituationer som dröjt sig kvar hos en. Och hur allt kan vara så splittrat och ändå hänga ihop. Det ville jag beskriva. Så under ett år skrev jag ganska disciplinerat om detta, och när jag sedan gick igenom manuset var det intressant att se hur vissa teman återkom och gav boken en alldeles egen karaktär.  
  

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
 

– Inspirationen är mitt minsta problem, det händer ju saker precis hela tiden! Utmaningen är att hitta tid att anteckna. Men en viktig sak med skrivande är att man faktiskt börjar betrakta sin omgivning och sin tillvaro på ett annat sätt om man hela tiden är inställd på att återge det som händer. Man blir mer observant och mer närvarande. Om man varje dag tänker något, minns något eller är med om något som är tillräckligt betydelsefullt för att man ska vilja berätta om det – då är nog livet inte så dumt ändå. Ungefär så tänker jag. Och den inställningen blir en inspiration i sig! 
  

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
 

– Jag är sedan länge verksam som skribent, men det här är min första bok. Det är jätteroligt att så många är intresserade av att läsa den! Samtidigt är det ju lite pirrigt att folk i min omgivning kan känna igen en del saker jag skriver om, och det är ju alltid lite dubbelt att publicera så personliga skildringar. Det känns ärligt men läskigt. 
  

Skriver du på något nytt nu?
 

– Ja, det gör jag. Det är en ny bok på gång, men jag är lite hemlig med den än så länge. 
  

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

– När jag var mitt i skrivprocessen med den här boken var det en skribentkollega som sade till mig: ”Kom ihåg att den mest avgörande egenskapen i allt författarskap är uthållighet”. Det tänkte jag mycket på sedan, och jag tror att det är alldeles sant. Man måste verkligen rusta sig med stort tålamod och skriva ofta och mycket, även när det går trögt. 
 

Varför ska man läsa din bok?

– Jag tycker att alla borde skriva den! Tänk bara all vardagsdramatik som pågår därute! Men jag tror att det kan vara roligt att läsa min bok för att få känna igen sig i en massa situationer och bli lite berörd och lite glad och kanske lite sorgsen ibland också. Det är en bok för alla som funderar över hur livet är, litegrann i halvtid så att säga. 
 

Vad gör du när du inte skriver?

– Jag är språkkonsult och jobbar i princip alltid med text på olika sätt. Övrig tid packar jag mest gympapåsar och brer mackor och tjatar om läxläsning och sådant, och så försöker jag hinna med att träffa mina vänner också. Jag är gift och har tre barn och gillar att ha folk omkring mig, men samtidigt har jag alltmer börjat uppskatta att vara helt ensam och göra precis som jag vill. Äta kanelbullefrukost för mig själv framför datorn till exempel – det har nästan blivit som en ritual de dagar jag jobbar hemifrån.
 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

– Alla, såklart! Särskilt de som ännu inte riktigt har fattat det där med att man är vuxen.