Berätta om din bok!

 

Det är en historia som spänner över 30 år. Just muckad från lumpen reser den 20 årige Jonas Häggström till Stockholm våren 1972, för att senare börja på KTH. Genom en gammal vän hamnar han i FNL-rörelsen. Sommaren blir en virvelvind av politik, vänskap, arbete och kärlek. Jonas är politiskt naiv och dras allt längre ut på vänsterkanten och träffar efterhand på allt extremare åsikter. Det och en flickväns försök att få in honom i ett mycket fomellt förhållande gör att Jonas lämnar Stockholm i oktober under dramatiska omständigheter. Småningom skapar han en ny tillvaro i Göteborg men det förflutna kommer ikapp honom och han träffar på flera av sina gamla kommunistbekanta och får veta hur de har hanterat den utdöende vänstervågen. Slutet är mycket dubbeltydigt.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Det har tagit mig 12 år att skriva boken. Det började som korta episoder, bara för att se om jag mindes hur diskussionerna gick på 70-talet. Hur tänkte folk, minns jag specifika händelser. Småningom blev det nödvändigt att göra research. Det finns namngivna offentliga personer i boken.  Det finns platser, bostäder och framför allt en Folkabuss modell 64.  Stämmer sakuppgifterna? När sista punkten var satt hade jag mer än 800 sidor som nu är nerstrukna till 500.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har nog alltid skrivit. Mängder av text i mitt yrke men också privat. Sedan studietiden har jag alltid en Daler-Rowney anteckningsbok (A4) i min väska. Där hamnar skisser, urklipp, minnesbilder etc. Den stora inspirationen är när texten tar över. Det händer inte så ofta men ibland vet texten vad som ska hända, vad som ska sägas, nästan utan min medverkan. När en sådan stund infaller kan 10 – 20 sidor bli skrivna på några timmar. Det är som med ett perfekt golfslag – man vill alltid tillbaka dit och göra det igen.

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?


 

Den reaktionen pågår just nu. Det är omtumlande. Ingen visste, inte ens min fru. Hon läste Marx Metamorfoser i början på 2009.  I två månader var hon tyst och läste på kvällarna. Jag var fruktansvärt nervös, boken innehåller inte bara det vackra i livet. Hennes utlåtande att det är en mycket bra bok om en förvirrande tid, räcker för mig. Dessutom är vi fortfarande gifta.

 

Skriver du på något nytt nu?

Ja, jag har faktiskt tre böcker till i olika stadier av färdigställande. Nästan klar är „Martin Geebers nionde liv“, en helt annan historia. Jag har inte fått till kapitlet som förbereder slutet än. Det gör motstånd. Hoppas vara klar innan nyår. Därefter väntar en novellsamling; „10 noveller om när tiden stod stilla“. Sju är färdigskrivna. Den tredje boken går under arbetsnamnet: „Skövde – Barcelona tur och retur“ och är en mental resa även om det faktiskt förekommer två resor mellan metropolerna. Just nu känns det som att det återstår en bit innan den resan kommer fram till målet.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

 

Alla har en historia. Det är bara att börja. Vänta inte. Skriv, skriv. Recensera inte de första 300 sidorna.

 

Varför ska man läsa din bok?

Är man född mellan 1943 och 1955 har man upplevt den tiden när en mycket stor del av Sveriges ungdom kallade sig socialister, kommunister, maoister, claréister etc. Det har inte skrivits så mycket kul böcker om den tiden. Marx Metamorfoser är menad att vara obarmhärtig mot tidens politiska stolligheter men också rolig.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är arkitekt, formgivare, konsult och småföretagare. Jag har familj, tre nu snart vuxna barn och en hund.Ett hus att ta hand om.  I den mån det blir fritid över målar jag i olja och spelar golf.


Vilka vill du helst ska läsa din bok?

 

Det finns en miljon svenskar som är födda mellan 1945 och 1955. Det är min målgrupp.