Grattis! Du har har tilldelats årets Selmapris! Hur känns det?

- Tack! Det känns toppen! Men jag ska inte ha hela äran själv, den delar jag med formgivaren Mikael Abbhagen och illustratören Fredrik Tjernström.

 

Vad handlar boken om?

- Det är en samling korta fristående texter, så det finns ingen riktig handling, det är mer som olika scener. Mikronoveller kallar jag dem. Ganska mörka och skruvade. Och roliga, om man delar min humor.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

- Det är min tredje bok och den kom till på ungefär samma sätt som de tidigare. Jag har ett dokument som heter ”the crazy diary” där jag samlar idéer eller formuleringar. Efter några månader kollar jag på idéerna igen och om de fortfarande håller jobbar jag vidare med dem.
Ofta tänker jag att en idé skulle kunna bli något längre, en kortroman kanske, men sen börjar jag skära bort sånt jag tycker är överflödigt. Och till slut är det bara någon halv sida kvar.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

- Bra berättelser, i bokform eller på film. Jag har egentligen bara ett krav om jag läser eller kollar på nåt: Att jag inte ska tröttna. Då är det bra, och det räcker. Men om det dessutom får mig att vilja skriva så är det riktigt bra.

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

- En vanlig reaktion är: "Vilka skruvade personer du skriver om. Är det... du?"

 

Skriver du på något nytt?

- Jag skriver ner idéer då och då, men det är en långsam process.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

- Att ha tråkigt. Försöka undvika stimulans så att hjärnan till slut vill underhålla sig själv och skapar något. Men jag är dålig på det, det är ju så tråkigt att ha tråkigt, jag lyssnar gärna på poddar och musik.

 

Vad gör du när du inte skriver?

- Jag är bibliotekarie i botten och jobbar med ett samarbete mellan sjukhusbibliotek som ger vårdpersonal jämlik tillgång till vetenskapliga tidskrifter. På fritiden umgås jag med familjen, läser, joggar, kollar på film och serier.

 

Till sist. Vad ska du göra av vinstsumman på 20 000 kronor?

- Den får gå till Läkare utan gränsers arbete i kampen mot covid-19.