Berätta om din bok!

Isas Resa är en skildring av djup vänskap. Den utgår från en manlig, marockansk lastbilschaufförs resonemang, hans längtan och strävan efter lycka och kärlek som gör att han ofta kommer i konflikt med sin familj. Romanen tar läsaren till en ny plats på världskartan, även om man lätt kan identifiera sig med Jaget i boken. Igenkänning finns i både i handling och känslor. Isas resa får läsaren att både skratta och gråta. Det här är en roman som berör.

Hur kom boken till?

Efter som jag har varit gift i Marocko, bott i Tiznit i Souss-Maas-draa och lärt känna folket, kulturen och fått del av en mängd fantastiska historier, ville jag dela med mig av berbernas kultur och värme.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Till en viss del fanns det en idé, små historier som jag kunde utgå ifrån, men eftersom jag går in i "en annan värld" när jag skriver, närapå automatskrift, så utvecklade sig historien och människorna i romanen fick liksom Eget Liv. Jag togs själv med på en Resa, som jag aldrig kunnat ana. Det var en väldigt känslomässig process att skriva boken. Dels för att jag också saknar människorna där och älskar Tiznit som stad och regionen är helt fantastisk.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Sannsagor. Att få gå in i verkliga händelser och skapa utifrån det. Min kreativa själ måste få skriva.

Skriver du på något nytt nu?

Ja, jag är nästan klar med min 3:dje roman.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Försök inte pressa fram något. Står det still, skriv på något annat, parallellt. Skriv det som kommer till dig, bara skriv på, sedan, några månader efteråt, sätter du dig ner och redigerar. Låt inte skrivflödet hindras av rättning hela tiden. Det är även viktigt att träffa människor och be dem berätta om sina liv. Där finns så mycket att få del av.

Varför ska man läsa din bok?

Min bok ska både vara en litterär inspiration, hur orden är behandlade av mig som författare. Den ska även ge inblick i en berbisk lastbilschaufförs liv, hur allt kan härröra till ens eget liv och att man genom Isa Dahani och hans vedermödor, kan ge en både en stunds glädje, kunskap och att få drömma sig bort lite.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag har jobbat som fotograf, både i Marocko, varit modellfotograf och konstnärlig ledare i en operagrupp i Stockholm, så jag sysslar mycket med bilder. Mina intressen är utländsk arkitektur, inredning och textil. På min fritid umgås jag annars med min man och mina vänner.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Svenskar, invandrare, unga och äldre, Isas Resa är en bok som passar alla att läsa.