Berätta om din bok!

Boken handlar om mitt liv. Huvudpersonen Savannah är jag när jag var 12-13 år. Alla karaktärer finns på riktigt och alla minnen är sanna. Den speglar känslan och processen av när någon man älskar dör, i detta fall när min mormor dog av cancer endast 57 år gammal. Den är skriven ur tre olika perspektiv och jag har jobbat mycket med att få saker och känslor beskrivna med väldigt få ord. Dessutom finns det en ängel (min mormor älskade änglar) innan varje kapitel med en rad ur en låt som antingen kapitlet präglas av eller som har betytt väldigt mycket för mig.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Det började som ett projektarbete under mitt tredje år på gymnasiet (2010/2011). Jag vill egentligen förändra världen, men skar ner det till att förändra mitt eget liv. Jag har alltid velat skriva en bok, och när jag kände att jag var redo att göra det var det en självklarhet att skriva om min mormor. Sedan växte det självklart fram idéer längs vägen, men huvudidén var relativt färdig innan jag fick ner den på papper.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Oftast blir jag inspirerad av mina egna känslor, upplevelser och erfarenheter. Det behöver nödvändigtvis inte involvera mig som person, men någonting som händer runt omkring mig eller som påverkar någon jag bryr mig om. Jag skriver ofta för att bearbeta. Jag vill skriva för att förändra. För att få min röst hörd i viktiga sammanhang.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

I början var det nog lite "hah, ja, lycka till" från ganska många håll och kanter. Det handlade nog inte så mycket om att de inte trodde att jag skulle klara det, utan mer om att de inte ville att jag skulle ha skyhöga förväntningar. Men ju mer jag jobbade med den desto mer förstående blev folk. I nuläget får jag väldigt bra respons. Jag har lyckats nå ut till folk som är helt utomstående, vilket någonstans är mitt mål.

Varför ska man läsa din bok?

Den är unik. Eller jag vill i alla fall tro att den är det. Och jag tror också att man kan lära sig, eller förstå, ganska mycket om känslor och det mesta därtill. Många kan nog relatera.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Det roligaste, men också det läskigaste, vore ju om mina förebilder och inspirationskällor någon gång skulle få händerna på boken. Jag har många författare och journalister som jag ser upp till: Jonas Gardell, Christer Lundberg, Joakim Lamotte, Maria Svedin, Morgon Larsson, Lena Sundström… För att nämna några. Men sen vill jag ju såklart att personer som har varit med om något liknande ska läsa den, för jag tror att det kan vara nyttigt. Alla känner någon som känner någon som har drabbats av cancer, ungefär.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag går på en jävla massa konserter. Musik är mitt liv, och det är ofta där jag finner motivationen till att skriva. Oftast, i och för sig, när jag går på en spelning så är syftet att sen skriva om den. Jag läser mycket också. Och trivs dessutom väldigt bra på Göteborgs alla kroger och klubbar.

Skriver du på något nytt nu?

Jag håller faktiskt på med min andra bok och har som mål att få klart ett första utkast under 2013. Den har legat på is i och med att "Jag Vill Inte Förstå" släpps. Men än så länge är jag väldigt nöjd med det jag har skrivit. Den handlar mycket om otrohet och förbjudna känslor, men kommer så småningom också att få en politisk prägel. Låter ologiskt, men bra kommer det att bli! "Kåtmärkt" heter den just nu.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Jag tror att det mesta handlar om att man måste ha självdisciplin. Att hitta tiden. Har man en idé så är det bara att köra! Ingen kommer att skriva boken åt dig.

Köp boken här!