Berätta om din bok!

Det är nio noveller som allihop tar sin början i vardagssituationer, eller åtminstone situationer man kan förstå och acceptera. Dock övergår de allihop i olika former av katastrofsituationer.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Dessa noveller växte fram under ett drygt decennium. En av novellerna är självupplevd men omformulerad från mig själv till en annan fiktiv person som berättare. En annan av dem är också en självupplevd situation men den gick tack och lov aldrig överstyr. Men den kunde mycket väl ha gjort det. Ännu en av dem har hänt på riktigt – men jag var inte själv inblandad.

Så vissa av novellerna är givetvis direkta processanden av storslagna händelser, men överlag tycker jag att novellen som berättarform är väldigt väldigt underskattad. Därför ville jag gärna ge mig på att skriva i det formatet – bara för att se om jag alls kunde.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag vill ofta och gärna utforska ”what if-scenarios”, alltså ta reda på vad som KAN tänkas hända, bra som dåligt. Jag tror att de flesta människor gör det i stort och smått hela tiden – vi beräknar vad som krävs för att inte bli sena till hämtningen på dagis. Vi tänker ut förebyggande vad som kan gå på tok om man skulle få för sig att klättra upp på hustaket när ingen är hemma och kan hjälpa till att ställa upp stegen ifall den ramlar... Egentligen gör vi alla dessa olika former av beräkningar, men inte tillräckligt många får ner dem på papper. Dessutom tänker vi ofta klart lite för tidigt. Därför fortsätter katastrofer att ske i stort och smått i just vardagssituationer. Jultrafiken, till exempel. Så min inspiration ligger väldigt ofta i det där lilla som kan vara lätt att förbise; den där enda personen som inte har ett dugg bråttom från pendeltåget till tunnelbanan i morgonrusningen. Jag menar; hur kan man inte bli nyfiken på honom, hans stela gång, hans flackande blick och den tunga väskan han kånkar på...?

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Vissa med förvåning (inte minst över att jag lyckats hålla tillräckligt fokus tillräckligt länge), vissa - faktiskt - med bestörtning. ”Vad menar jag med att rubba deras förutfattade meningar om mig på det här sättet?”. DET känns faktiskt underbart – att fortfarande kunna bjuda min omgivning på lite överraskningar. Återigen vissa blev inte ett spår förvånade utan de ser mitt skrivande som bara ännu en fasett på ett ganska stökigt och kreativt sinnelag. Men genomgående och odelat har folk varit väldigt positiva och uppmuntrande. Och härligt ärliga i sina recensioner.

Skriver du på något nytt nu?

Dels redigerar jag klart ännu en mycket liten novellsamling, och dels skriver jag klart – äntligen, efter alldeles för många år – en väldigt väldigt tungsint sannhistoria. Det är en berättelse som förtjänar att komma ut, så jag siktar på att släppa den under våren 2014. Därutöver håller jag för stunden på med en skivinspelning så just nu jobbar jag hårt med mina sångtexter. Väldigt fascinerande och väldigt väldigt svårt eftersom det är närmare poesi än skönlitterärt skrivande.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Det svåraste instrumentet man kan lära sig att spela är det allra första...och det är samma sak med skrivandet. Den första boken är svårast. Så låt dig inte nedslås av att det kan kännas svårt – skriv den, redigera inte ihjäl den och släpp den sedan. För, färdig eller inte i den ena eller den andras tycke; den förtjänar att släppas och läsas. Jag har insett nu hur oerhört förlösande skönt det är när det slutar vara ”min” bok och den istället övergår till att bli läsarens. Det är en väldigt befriande känsla.

Varför ska man läsa din bok?

Dels, för att man gillar att utforska just de där små konstigheterna som kan dyka upp runt hörnet även i vardagssituationer – vare sig man är byggnadsarbetare, hemmafru eller på semester i Thailand. Dels, för att man gillar novellen som berättarformat.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag jobbar som dykare och det kräver en hel del fokus även ovanför ytan. Sedan sjunger jag ju alltså en hel del. Men framför allt så hölls det en lokal folkomröstning för några år sedan och efter det meddelades jag att jag blivit folkvald som Pappa till två underbara barn med tillhörande mamma. Den trion människor är utan konkurrens mitt största intresse och min viktigaste tidskonsument. Sedan är det ju hus och trädgård och folkparkens styrelse och så.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

De som är som jag själv – människor med lite varierande grad av impulskontroll och som skulle må bra av att tänka till förebyggande lite oftare. Men också de som har den där lite svårare utmaningen; de som inte riktigt vågar tänka sina tankar till dess fulla förlängning. Människor som kanske skulle våga börja fatta viktigare och modigare beslut kring sina liv om de faktiskt drog sina egna inre resonemang till sin spets för att förebygga det oönskade och tvinga fram sina drömmål.

Köp boken här!