Krokodilen och racerbilen av Annika Palmér och Erik Palmér
Berätta om din bok.
Krokodilen bor nära en racingbana och han önskar att han kunde köra racerbil. Han står ofta och tittar på de snabba bilarna som kör på banan, men för att nå sin dröm finns det en del hinder att övervinna, som att han alltid blir bortjagad från banan så fort någon människa ser honom. Han kan inte heller prata med människor och säga att han faktiskt är snäll och bara vill vara med. När han oväntat hittar en övergiven racerbil blir han både förvånad och glad men han förstår inte hur han ska starta den och svansen är för lång, så det blir väldigt trångt i bilen. Trots alla hinder kämpar krokodilen för att uppfylla sin stora dröm och hn tänker inte ge upp.
Hur kom boken till?
Vi som har skrivit och illustrerat boken heter Erik och Annika och är båda förskollärare med många års erfarenhet. Vi läser och sjunger ofta tillsammans med barn och vi har därför en hel del kunskap om vilka böcker som tilltalar dem och vilka sånger de tycker om. Berättelsen är inspirerad av sången ”Krokodilen i bilen” som är välkänd för barn i förskoleåldern. Vår erfarenhet är att både djur och bilar intresserar många barn och när vi provläst berättelsen i våra förskolegrupper så märker vi att de har lätt för att identifiera sig med krokodilen och vill veta hur det ska gå för honom. Barnens feedback har även hjälpt oss att utveckla berättelsen och anpassa språket. Vi tror att många barn kan känna igen sig i hur det är att sakna tillräckligt språk och motorik för att göra det de vill och hur det känns att ibland inte få vara med. Vi vill med denna berättelse inspirera barn till att hålla fast vid sina drömmar och inte ge upp.
Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen
Jag ville göra en berättelse om hur det gick till när krokodilen fick sin bil och sin trumpet. Tanken var att krokodilen skulle kunna spegla hur det är att inte få vara med, att inte kunna språket, kulturen eller att vara accepterad av samhället. Med tanke på vårt segregerade samhälle och hur olika förutsättningar barn kan ha beroende på var de växer upp ville jag lyfta värdet av att kunna lyckas även om man inte har de bästa möjligheterna.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag började skriva först för några år sedan men i mitt yrke som förskollärare arbetar jag mycket med fritt berättande och improvisation. Jag brukar inleda en berättelse och sedan får barnen hjälpa mig att komma vidare i berättandet och det var när jag började skriva ner dessa berättelser som mitt intresse för att skriva böcker började. Min inspiration just nu är att ta klassiska barnsånger och skriva ”förklarande” böcker om dem.
Skriver du på något nytt just nu?
Jag har några projekt på gång och om jag får en positiv respons på ”Krokodilen och racerbilen” kanske det kommer ut fler böcker som bygger på kända barnsånger.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Skriv inte bara för att du vill skriva utan skriv för att du har något att berätta. Vänta att skriva tills du har en idé och när du skriver så ta hjälp av andra, både med att komma på idéer och för att ge feedback på det du har skrivit.
Varför ska man läsa din bok
Väldigt många barn kan sången om krokodilen i bilen. I ”Krokodilen och racerbilen” finns en stor igenkänningsfaktor och det är lätt att sympatisera med krokodilen i hans strävan att uppnå sin dröm.
Vad gör du när du inte skriver?
Både jag och Annika är som sagt förskollärare och jag är även tennistränare, något jag har varit i snart 35 år.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Boken vänder sig främst till barn i förskoleålder men alla som känner till sången om krokodilen i bilen kan uppskatta denna bok.