Berätta om er bok!

I vår bok Kvinnliga grafiker i Östergötland får läsaren möta 25 kvinnliga grafiker verksamma i Östergötland. Varje konstnär presenteras med en text baserad på en personlig intervju, en porträttbild och bilder av deras verk. Man får som läsare en inblick i deras tankar, drivkraft och arbete bakom ett konstgrafiskt blad. De representerar alla olika tekniker och sätt att arbeta med konstgrafik.

I en annan del av boken beskrivs de mest vanliga grafiska tryckteknikerna, vad som skiljer dem åt och boken avslutas med en ordlista.  Boken är rikt illustrerad.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Grundidén till boken kom till utifrån ett förutsättningslöst möte mellan författarna om att båda saknade litteratur om konstgrafik på svenska. Idén vidareutvecklades under tiden från att omfatta verksamma kvinnliga grafiker i länet till att även ta upp och kortfattat beskriva de grundläggande teknikerna i konstgrafiska tryckmetoder.

 

Vad får er att vilja skriva? Vad inspirerar er?

Susann: För just den här boken kom inspirationen från en önskan att lära mig mer om grafik och att jag ville dela med mig av all fantastisk grafisk konst jag träffat på i mitt sökande efter kunskap i olika grafikverkstäder runt om i landet. Trycksaker har alltid inspirerat mig och jag trivs med att arbeta med formgivning av text och bild.

Agneta: Jag kan känna lust och drivkraft till att skriva och berätta om det mesta som jag stöter på i min omgivning. En vardaglig händelse, en konstutställning, trevlig musik, eller en resa kan trigga igång inspirationen. För mig går skrivandet och konstnärskapet hand i hand.

 

Hur reagerade er omgivning på ert författarskap?

Väldigt positivt! Vi fick mycket bra respons och engagemang från alla som arbetar inom branschen, personer som är intresserade av konst och från de som gärna vill veta mer om grafik.

Vi erhöll Landstinget i Östergötlands Kulturstipendium 2014 och fick ett stort stöd av Östgöta Konstförening i vårt arbete med boken.

 

Skriver ni på något nytt nu?

Ja, vi har påbörjat planeringsarbetet med nästa bok - Kvinnliga Grafiker i Sörmland. Vår tanke är att göra en serie om Kvinnliga Grafiker runtom i landet.

Vi har under arbetets gång samlat på oss en hel del material för ytterligare en bok. Den boken kommer att handla om den konstgrafiska tryckmetoden collografi.

 

Har ni tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Att inte ge upp! Det är mycket mer arbete än vad man kan tänka sig men också mycket givande. Skaffa feedback från vänner och bekanta, men också att våga lita på sin egen magkänsla.

Det är en god idé att ha professionell hjälp med arbetet kring fotografier, layout och korrekt formgivning samt att ta hjälp av en professionell lektör för språkets skull.

 

Varför ska man läsa er bok?

I den här boken kommer man närmare och in i en grafikers vardag och får läsa om arbetet och hantverket bakom ett konstgrafiskt blad. Om man är nyfiken på hur grafik kommer till och på hur konstnärerna bakom de grafiska bladen arbetar ska man läsa boken. Man kan kortfattat läsa om de varierande konstgrafiska tryckteknikerna och om vad som är karaktäristiskt för en metod och hur det går till. Men boken är också tänkt som en källa till inspiration, för den som kanske vill börja en kurs i grafik eller arbetar med konst på ett eller annat sätt.

 

Vad gör ni när ni inte skriver?

Susann: Då arbetar med Inredningsdesign och informationsdesign i ett eget företag. Jag har precis byggt upp en grafisk verkstad ”Grafiska Galleriet” i Norrköping där jag tillbringar mycket tid. Träning är också väldigt viktigt för mig.

Agneta: Då är jag förmodligen i min ateljé. Eller håller kurser i grafik och måleri.

 

Vilka vill ni helst ska läsa er bok?

Egentligen alla som på något vis är intresserade av konst, kultur, grafik, design, färg och form samt av kreativa processer. Det är också en dekorativ bok att ha ligga framme!

 

Till boken