Berätta om din bok!

Lär dig Leva Sockerfri – är en självhjälpsbok för alla som känner att de har kontrollförlust kring maten. Idag kallas det sockerberoende. Boken ger tydliga förklaringar på varför det kan bli så, både biokemiskt och samhälleligt och läsaren får en guide till att jobba på egen hand med att hitta just sina egna nycklar till ett liv där maten inte längre har samma makt över tankar, känslor och beteende utan kan ätas som bränsle. Boken är en kunskapsbok. I boken finns en länk så läsaren kan ladda ner en arbetsbok i pdf-format att printa ut. Detta för att läsaren ska kunna jobba med egna frågeställningar i takt med att läsaren arbetar sig igenom bokens kunskapsdelar – kapitel för kapitel. Målet med boken är att ge förmågan att sätta ihop och jobba aktivt i en hållbar handlingsplan för just det liv läsaren önskar leva – Fri från kontrollförlust och tankebesatthet runt maten. Detta är en bok för alla som vill jobba med sin egen personliga utveckling och ta ett helhetsgrepp kring kost, känslor och beteende. Vi lovar att du kommer känna dig själv oändligt mycket bättre när du väl jobbat dig igenom boken.

Hur kom boken till?

Vårt företag – LevaSockerfri, har fokus på långsiktig behandling av sockerberoende och vi saknade en praktiskt handbok / kurslitteratur att lämna ut till våra klienter. Därför bestämde vi oss för att skriva den själva, baserat på vår samlade erfarenhet och kunskaper inom så blandade områden som folkhälsovetare, ingenjör, beroende terapeut, kostrådgivare, hälsovägledare och livsstilscoach.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Vi har gått och funderat på detta i några år men inte riktigt haft tiden att fokusera. Så när vi väl satte oss och började skriva så flödade kunskapen ur oss på en dryg vecka (sen har den mognat fram efter det förstås). Boken baseras på grunderna i vårt behandlingsprogram som kombinerar element från traditionell beroendebehandling, så som MI, CRA, KBT, ACT med NLP, hypnosterapi och på en stabil grund av näringsfysiologi och människans biokemi. Så kunskapen har vi haft länge, men vi behövde bara fokusera på att få ner den på papper.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Vi såg ett stort behov av denna bok, då ingen liknande finns på marknaden idag. Vi ville från början ha kurslitteratur till oss själva, men med tiden växte det fram att alla med ett komplicerat förhållande till socker och mat har nytta av denna bok. Vi vill förmedla kunskap till en bredare grupp om det stora dolda problemet som sockerberoende är. Helst även till de som kanske inte själva kan identifiera sig med sockerberoende men som ändå skulle kunna få otroligt många hälsofördelar med att se om sin kost och beteendet kring den. Sockerberoende är en diagnos som inte finns inom vården varför väldigt många har svårt att hitta hjälp. Privata alternativ som tex. LevaSockerfri är de enda som i dagsläget har förmågan att behandla på ett hållbart sätt.

Skriver du på något nytt nu?

Just nu skriver vi inte på något nytt men förstås poppade det upp spännande idéer så fort denna blev klar.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Våga – känslan att ge liv åt en bok är fantastisk!

Varför ska man läsa din bok?

Om du kan identifiera dig med att ha ett sockerberoende eller har ett komplicerat förhållande till sötsaker och känner att du vill jobba på egen hand för att hitta dina lösningar, så är detta den perfekta boken för dig.

Vad gör du när du inte skriver?

När inte vi skriver, så jobbar vi inom LevaSockerfri med att hjälpa alla som kommer till oss med kontrollförlust kring olika livsmedel, vara sig det är godis, kakor, bullar, bröd, glass, ost, hel eller halvfabrikat. Vi hjälper människor i alla sociala grupper och med väldigt olika fysiska och psykiska utmaningar, tjocka som smala – viktproblem är enbart en konsekvens (och inte för alla) och inte en orsak.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som kan identifiera sig med at ha kontrollförlust runt sötsaker och processad mat har nytta av att läsa och arbeta med boken. Vi hoppas också att kunna väcka nyfikenhet hos en och annan ”normie” som inte för sitt liv kan förstå att det inte bara är att låta bli. Vi behöver alla ha förståelse för att vi är olika och att vi inte alltid har så lätt för att sätta oss in i andra människors utmaningar. Sedan är drömmen självklart att även beslutsfattare och personal inom vård och omsorg skulle våga ge sig på boken och fundera på hur de skulle kunna bemöta sockerberoende på ett bättre sätt inom den offentliga vården. Det skulle spara många års lidande och maktlöshet för en stor grupp människor.