Berätta om din bok!

Min självbiografi handlar om hur det var att växa upp som funktionshindrad på ett barnhem i kommunismens Rumänien på 80-talet, att adopteras till Sverige och gå igenom svåra operationer och lära sig ett nytt språk som elvaåring, att vinna guldmedaljer i Special Olympics och bli känd för svenska folket på TV och på film m.m.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Det är en berättelse om mitt liv och det tog ca ett år att skriva/berätta den via skype för min skribent. Förberedelsen tog ca tre år. Livsberättelsen har kommit till under 35 år och jag har återberättat det viktigaste.

Din bok berättar ju ett väldigt spännande och intressant livsöde, något som också reflekteras i undertiteln "Att lyckas mot alla odds". Vad har du för tips för andra som befinner sig i svåra situationer, som också har oddsen mot sig?

Mycket handlar om vilken inställning man har och om att aldrig ge upp. Det är alltid viktigt att försöka se möjligheterna istället för hindren. Att åtminstone inte ge upp förrän man verkligen har försökt. Det är livsnödvändigt att ha mål framför sig och att längta och sträva mot de målen. Att våga tro på sig själv och att våga använda sin sociala kompetens.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag vill gärna berätta om mig själv, för jag tror att jag har en del erfarenheter att dela med mig av. Jag hoppas också att jag har ett positivt budskap att förmedla till andra.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Efter att TV-serien ”Mot alla odds” sändes på SVT och sågs av mer än en miljon TV-tittare har jag fått många frågor om min bakgrund och många människor har velat veta mer om mig. Jag tycker att jag har fått många positiva reaktioner på boken och hoppas att många vill läsa den.

Skriver du på något nytt nu?

Inte ännu, men jag samlar material till en möjlig uppföljare. Och jag jobbar med en översättning av boken till engelska via en skribent.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Om man bär på en längtan att få förmedla en berättelse är det inte omöjligt att göra det idag. Om man inte går via ett förlag utan via ett tryckeri kan man trycka en liten upplaga till att börja med och anpassa det efter de ekonomiska möjligheter man har. Har man svårt att skriva själv kan man be någon om hjälp och ordna ett samarbete. Se möjligheterna, inte hindren!

Varför ska man läsa din bok?

Jag tror att det kan vara utmanande att försöka leva sig in i hur det är att födas i Rumänien som funktionshindrad och att det kan ge en hel del aha-upplevelser och nya insikter. Det är viktigt att vi människor försöker se och förstå varandras förutsättningar för att kunna fungera sida vid sida. Jag hoppas också att jag kan synliggöra behovet av ökad tillgänglighet för en mångfald av människor. Människors olikheter kan vara spännande, inte bara underliga. Och så vill jag förstås att människor ska lära känna mig bättre eftersom jag är en mycket utåtriktad person.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag åker runt och föreläser med ett föredrag som heter samma sak som boken. Jag arbetar en del med reklamfilm och andra produktioner. Jag är kortväxt filmskådespelare och arbetar internationellt med bl.a. kostymroller. Ibland är jag också modell på catwalks och på stillbilder. Jag är också goodwill-ambassadör för Svenska institutet och reser med en fotoutställning till länder som behöver öka sin tillgänglighet för funktionshindrade m.m.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Det är en svår fråga att svara på. Alla som är intresserade av min berättelse är välkomna att läsa min bok.

Du kan köpa denna spännande bok i Vulkans butik!