Berätta om din bok!

Min äldsta dotter kämpade med svåra ätstörningar och under flera års tid. Hon återhämtade sig och var på väg ut i livet då hennes kropp inte orkade längre. Jag som mamma stod vid hennes sida under alla år och vi kämpade tillsammans för ett tillfrisknande. I boken beskriver jag hennes sista tid i livet och hur jag som mamma hanterat min sorg efter hennes bortgång. Hon brann för det fotografiska berättandet och för mig blev det viktigt att få förvalta hennes stora intresse. Den sista delen i boken visar ett urval av bilder jag tagit varje dag sedan hennes död, hur naturen haft en läkande kraft för mig. Fotografier som visar min sinnesstämning i det ögonblick då bilden togs.

Hur kom boken till?

Jag har alltid tyckt om att skriva. Som barn skrev jag långa brev till släkt och vänner och min dröm var att en gång i livet få ge ut en bok. Efter min dotters bortgång ville jag dela med mig av hur jag som mamma hanterat min sorg. Det var med anledning av det som jag började skriva boken.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Innehållet i boken växte fram under skrivprocessen. Då ämnet var känsligt så fick jag lyssna till mitt hjärta och på bästa sätt försöka förmedla essensen av händelseförloppet och mina innersta känslor.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Om jag har något viktigt att förmedla som kan hjälpa andra så vill jag dela med mig av det. Kan jag visa andra människor vägen till att själva göra saker som de mår bra av så känner jag att jag bidragit till något bra. För mig har berättandet genom text och bild stått i centrum. En bild säger mer än tusen ord och förstärker budskapet i en berättelse. Jag hämtar mycket av min inspiration i naturen.

Skriver du på något nytt nu?

Jag skulle vilja skriva något nytt i en annan genre. Där jag kan använda min kreativa sida att skapa en historia som inte är självupplevd.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Våga! Skriv från hjärtat eller låt fantasin flöda. För mig så blev det också en bra terapi att skriva av mig om min sorg. Jag var tvungen att släppa loss mina känslor vilket jag tror är bra för ett välmående på sikt.

Varför ska man läsa din bok?

Om man tycker om böcker som berör, då skall man läsa min bok. Den visar hur livet kan få ett drastiskt slut genom mina ögon. Förhoppningsvis lär den läsaren något om det jag genomgått.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag har fått andra perspektiv på livet efter det jag gått igenom och har valt att ta vara mer på mitt liv. Därför tog jag beslutet att gå i pension lite tidigare än jag tänkt mig från början. Jag tycker om djur och natur. Så nu njuter jag av naturen varje dag. Tar promenader och fotograferar det som kommer i min väg. Jag är mycket med mina nära och kära och där inkluderar jag även mina husdjur. Under rådande Covid 19 pandemi så kan jag inte resa vilket annars finns på min ”bucketlist”. Jag läser och lyssnar mycket på talböcker. Det berikar!

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Personer som har ett intresse av att ta del av en medmänniskas berättelse om hur livet kan få ett tragiskt slut. Vilka lärdomar det kan ge. Människor som är i sorg. De kan få en bekräftelse på att de inte är ensamma i det svåra. Jag har hittat mitt sätt att hantera min sorg. Jag tror att andra kan finna en stor mening i att hedra sin bortgångne genom att ta tillvara dennes intresse i sitt sorgearbete. Anhöriga, vänner eller personer som själva lider av en ätstörning. Min berättelse synliggör vilka risker det finns kring sjukdomen. Min förhoppning är att min bok kan få dem att söka hjälp i tid.