Foto: Ingrid Rogblad Foto: Ingrid Rogblad

Berätta om din bok!

Boken handlar om en ”perfekt” stad och några av dess invånare. Mitt i perfektionen börjar oväntade händelser inträffa och det fridfulla lugnet bryts. Ett mystiskt surrande ljud stör stadens rutiner och en främling river upp damm från de skinande rena gatorna. Boken är ett sorts dystopiskt vardagsdrama om en framtid där människan till sist har tämjt naturkrafterna, men samtidigt råkat tämja sin egen inre natur och gjort sig själv till slav under sitt eget system. Berättelsen utspelar sig under några dramatiska dagar i en stad med stor motståndskraft mot förändring.

Hur kom boken till?

För några år sedan satt jag en del på ett café i Hammarby sjöstad, en relativt nybyggd stadsdel i södra Stockholm. Jag hade väldigt ambivalenta känslor för området. Å ena sidan gillade jag att allt var så prydligt och harmoniskt. Å andra sidan kändes det lite för perfekt, som att något måste vara fel. I samma veva läste jag Tove Janssons novell ”Filifjonkan som trodde på katastrofer” och då föddes idén om att skriva nåt om relationen mellan perfektion och kaos.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Berättelsen växte fram sakta under flera års tid. När jag började var jag ganska ambitiös och satt flera timmar om dagen i ett par månader. Efter ett tag körde jag fast och eftersom jag inte visste riktigt hur den skulle sluta så tog jag några års paus. Sen var det lite fram och tillbaks under några år. Korta och intensiva perioders arbete med långa pauser emellan. Det var först i somras som jag verkligen bestämde mig för att färdigställde boken och ge ut den.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag inspireras av fenomen som jag ser i samhället runtomkring mig och vill berätta för andra vad jag ser. Samtidigt bygger mitt skrivande mycket på mina egna personliga livserfarenheter. Ofta hänger dessa två ihop på ett eller annat sätt, jag är ju en del av samhället och de strukturer och mönster som verkar finnas där. Det skulle vara svårt för mig att skriva om saker jag ser i samhället utan att också berätta om mina egna reaktioner och dilemman som jag ställs inför. Å andra sidan skulle det också vara svårt för mig att skriva om det jag är med om utan att sätta det i ett större perspektiv.

Skriver du på något nytt nu?

Det lugn som jag behöver för att nya idéer ska kunna växa har inte riktigt lagt sig ännu. Jag har några tankar om vad jag vill berätta om i nästa projekt, men det kommer nog dröja innan vi ser något konkret av dessa. Det jag kan säga i nuläget är att det i stor utsträckning kommer beröra mina personliga upplevelser och min familjehistoria. Sen kommer det nog att vara ett och annat samhällsperspektiv också.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Min erfarenhet av kreativt arbete är att det gäller att hitta en balans mellan struktur och spontanitet. Att skriva en bok kräver hårt, disciplinerat och systematiskt arbete. Det gäller att sitta timme efter timme och slipa på sin text. Annars kommer allt att rinna ut i sanden. Samtidigt gäller det att följa med flowet och att improvisera. Annars kommer texten inte att få liv. Kanske kan man se det som olika faser som författaren behöver växla mellan.

Varför ska man läsa din bok?

Det är en spännande historia och min förhoppning är att den ska vara både underhållande och tankeväckande. Jag tror att läsaren kommer att känna igen sig i ett och annat som karaktärerna är med och och funderar över. Att läsa boken kan därför vara en hjälp för den som vill sätta ord på sina egna känslor och upplevelser av livet i vårt samhälle. Sen kanske läsningen lockar fram ett och annat skratt också eftersom det händer en del knäppa grejer.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är doktorand i pedagogik på Stockholms universitet. En del skrivande där också, men en helt annan sorts skrivande. Min forskning handlar om kommunikation i arbetsgrupper. Jag försöker förstå hur folk pratar med varandra, bestämmer vad de ska göra, hanterar meningsskiljaktigheter osv. I mitt jobb gör jag förstås många observationer som ger uppslag till berättelser.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla de som liksom jag har ambivalenta känslor till det samhället som de lever i, och vill få hjälp att utforska och sätta ord på dessa känslor. Det skadar inte att vara filosofiskt lagd, men det går utmärkt att läsa boken även om man inte är det.