Selmapriset instiftades 2014 som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker. Målet är att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker  – priset delas ut av Vulkan som är Nordens största aktör inom egenutgivning.

Årets Selmapris tilldelas Den sista pandemin Del 1 – Fäboden av Magdalena Stjernberg

Juryns motivering

Några av våra största författare har lyckats fånga ett nutidsfenomen redan innan det händer. En mästarinna på området var nobelpristagaren Doris Lessing; årets Selmaprisvinnare Magdalena Stjernberg är en annan. 

Under ett decennium har hon skrivit på sin roman i två delar, och just 2020 – när Corona sprider sig som en löpeld över hela världen – publiceras Den sista pandemin Del 1 – Fäboden.

Med en kuslig känsla och precision har författaren fångat händelser och handlingar som för bara något år sedan syntes otänkbara. Men skildringen om forskarparet som flyr till en avsides fäbod för att undkomma smittan, och deras försök att ta sig tillbaka till civilisationen, känns plötsligt väldigt trovärdig ...

Att lyckas balansera på tråden mellan verklighet och fiktion, är ett konststycke utöver det vanliga. Kanske kräver det en författare som har doktorerat i ”Farsoter under förhistorisk tid”, vilket Magdalena har gjort, för att se klart på vår samtid.

Katarina Vastamäki, Juryordförande