Hur kom boken till?

– Under pandemin (Covid-19) var jag mycket ute och fotade i naturen. Det blev långa vandringar runt om i Malung med omnejd, vid fäbodar och stora skogar, vid sjöar och längs Västerdalälven. Så fort det blev helg så vandrade jag tillsammans med min 80-åriga mamma och upptäckte nya platser och miljöer att fotografera med en idag glömd historia. Det finns massor av sådana platser runt om Malung. Efter varje vandring lade jag ut bilder på Facebook och skrev små korta poem. Orden till bilderna växte fram när jag tittade på dem. Naturen är så fascinerande, går man mycket ute i skog och mark så ser man detaljer och förändringar som man annars inte tänker på. Det är mycket intressant och rogivande att se hur makaonlarven äter sig stor och tjock, hur trollsändorna i början av sommaren är väldigt svåra att fånga på bild men ju längre sommaren går blir de långsammare och lättare att fotografera.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

– Idén om en diktbok växte ram allteftersom jag skrev till bilderna. Bilderna berättar och visar något som inte längre finns kvar på samma sätt som förr. Allt är ju föränderligt. För länge sedan var platserna bilderna visar aktiva av människan och mycket viktiga för överlevnad. Det blev många reflektioner och funderingar efter besöken i naturen och på gamla fäbodar där husen en gång varit bebodda och livfulla.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

– Att skriva är att sätta ord på känslor, möten eller berätta något, kanske om en händelse, som man av någon anledning vill få ned på papper (eller i dator). Det kan vara för att bearbeta men även för att inspiration finns. Jag blir väldigt inspirerad av naturen och naturens skiftningar, årstider och väderlekar. En plats i skogen där träden randar marken av solljuset får en helt annan känsla i duggregn och tunga åskmoln.

Skriver du på något nytt nu?

– Nej, inte just nu.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

– MItt tips skulle vara att bara skriv. Tänk inte på meningsuppbyggnad eller stavfel. Bara skriv. Det finns alltid personer som kan korrekturläsa och stavningskoll finns i datorn. Har du en idé på en bra handling eller bara vill skriva av dig, gör det! Ju mer du skriver ju bättre går det och du törs mer. Det kan vara väldigt utvecklande att gå med i en skrivförening. Det gjorde jag för många år sedan. Där läser man varandras texter och växer både som människa och författare. Det kan jag verkligen rekommendera.

Varför ska man läsa din bok?

– För att se naturen utan filter. Att se naturen och insekternas föränderliga liv. Det är så detaljrikt att se på blad, grenar, mossa, träd, bass, stigar, myror och allt annat som naturen innehåller, som en helt egen liten värld. Mina bilder visar bilder från Malung där naturen är mycket i fokus. Malung är ju omringad av berg där Västerdalälven slingrar sig fram i dalen. Det är en fascinerande bygd där naturen förr var den viktigaste näringskällan för malungsborna. Idag är det oftast skotrar, joggare och jägare i skogarna. Allt det fina och lilla är det få som stannar upp och förundras över. Det vill jag visa i min bok.

Vad gör du när du inte skriver?

– Jag arbetar som gymnasielärare i historia och religion på Malung-Sälens gymnasieskola.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

– Jag önskar ju att alla vill läsa min lilla diktbok. Den är perfekt att ha i handväskan, i bakfickan eller till och med i handskfacket i bilen. Men kanske de som av någon anledning inte så ofta kommer ut i en skog, måhända de kan få en inblick i naturens mångskiftande liv över årstiderna. Kanske jag kan locka människor att ta sig ut och bli lika förundrad och fascinerad som jag själv är av skog och mark, fäbodar och myrmarker. Det är ett helt universum med liv och rörelse i varje blomveck, i varje trädtopp och under varje gråsten.

 

Nyfiken på denna bok? Boken går att köpa i Vulkans butik,
klicka på bokomslaget nedan för att beställa hem din bok!