Berätta om din bok!
Boken Mångrus är en illustrerad kapitelbok för barn i åldrarna 6-9 år. Den etablerade bildkonstnären Elisabet Linna Persson har utformat illustrationerna som speglar berättelsens karaktärer i form av djur. Vikten av samarbete, miljön och att tjejer får ta plats är viktiga perspektiv i boken. Orten där berättelsen utspelar sig heter Sidalen. Byn finns inte i verkligheten, men naturen och miljön kan spegla många orter. Huvudpersonerna är tjejer – Sanna Hare och Alexandra Uggla. Boken Mångrus förmedlar en utvecklingsresa mellan magi och vetenskap.
Boken Mångrus är genomsyrad av tanken på ett hållbart samhälle. Och bokens idé är att djuren i Sidalen ska rädda klimatet. Illustrationerna är gjorda som collage av återbrukade grafikblad.
Baksidestext till Mångrus:
Sanna Hare har vänligt men mycket bestämt sagt till djuren i Sidalen att de ska träffas vid mötesstocken i skogen. Under flera år har djuren plågats av det förändrade klimatet. Stormar, översvämningar, extrem kyla och värmeböljor. Under mötet blir det gräl och osämja, men till slut kommer djuren överens om att bygga en rymdfärja för att hämta hem mångrus från månen. Att mångruset kan rädda klimatet har Alexandra Uggla fått en vision av i en dröm. Resan till månen tar nästan slut innan den börjat. Men rymdplanerna fortsätter …
Hur kom boken till?
Manuset kom till mig under en av mina skrivarutbildningar och har vilat i min byrålåda till en dag då jag fick en reselott i julklapp. Reselotten var illustrerad av Elisabet Linna Persson. Jag beundrade konstverket och glömde bort att reselotten inte var ett konstverk utan en lott. Flera månader senare kom jag på att lotter även kan innehålla vinster. Lotten var en vinstlott och vinsten var på 10 000 kr. Via ödets underliga vägar träffade jag Elisabet. När jag insåg att hennes dröm var att illustrera en barnbok så ledde mötet till att vi började att samarbeta.
Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Manuset har stötts och blötts otaliga gånger innan det har växt fram till en bok.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Den faktor som påverkat mig mest är min egen inre drivkraft till att skriva. Visst har de utbildningar jag har gått i skapande svenska i allra högsta grad påverkat slutresultatet, men motorn till mitt skrivande finns inom mig. Att läsa text i största allmänhet påverkar min skrivprocess, men mitt förhållande till skrivandet går under rubriken ”Besatthet”. Skrivandet är för mig någonting mer än bara bokstäver och ord, det är ett sätt att leva. Jag skriver mina tankar på notislappar, block, i marginalen på de böcker jag läser.
Skriver du på något nytt nu?
Jag skriver på en roman. I romanen får vi följa tre generationer kvinnor och den påverkan de händelser som sker i världen för med sig i deras personliga liv.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
En strukturerad manusdisposition, lär känna dina karaktärer, tid och besatthet.
Varför ska man läsa din bok?
Mångrus är en berättelse om vikten av att ha en vision, vikten av samarbete för att rädda miljön och att tjejer får ta plats. Även om djuren är osams och bråkar så blir de till sist vänner och räddar klimatet i Sidalen.
Vad gör du när du inte skriver?
Läser litteratur, träffar vänner och reser.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Barn 6-10 år, deras föräldrar och lärare.