-Berätta om din bok!

Det här är den andra självbiografiska bok som jag har skrivit. Jag är 29 år och har suttit i rullstol i hela mitt liv på grund av en syrebrist vid min födsel. Tråkigt nog fick jag en CP-skada. CP är en förkortning av Cerebral Pares. I boken berättar jag bla hur mina talsvårigheter kan trassla till det för mig i det sociala livet. Jag vågar tex inte be om hjälp i en klädbutik eftersom jag har blivit ignorerad ett antal gånger när jag har försökt kommunicera. Ibland kan Sveriges byråkrati sätta käppar i hjulen för oss vilket det har gjort i mitt fall. 2017 blev jag uppsagd på grund av dålig ekonomi hos Fritidsgården jag arbetade på. Det var nu dags att söka jobb men än idag funderar jag på om Arbetsförmedlingen gjorde allt i sin makt för att hjälpa mig i mitt jobbsökande... hur detta slutar får man läsa i boken. Jag berättar även om mina arbetsår inom bokningsbranchen och mitt stora musikintresse. Boken behandlar många fler ämnen, både tunga och lättsamma. Kort sagt: man får en inblick i hur det kan vara för en person med CP-skada i Sverige.

 

-Hur kom boken till?

När jag hade varit arbetslös i ett par år så ville jag ha något att göra då jag var rastlös. Jag hade haft tankarna om att skriva en till bok i några år men inte riktigt haft motivationen men sedan en dag så började jag bara. Eftersom jag har spasmer, ofrivilliga rörelser i hela kroppen så tar det ganska lång tid för mig att skriva. Jag finner det rogivande ändå och speciellt dom dagarna min vän hjälper mig att skriva. Jag brukar nämligen diktera.

 

-Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Idéen var klar ganska länge. Det var bara svårt att komma över lathetströskeln men när man väl kom över den gick det ganska snabbt att skriva den.

 

-Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag tror att det är min bittra syn på livet som är väldigt hjäpsam. Dagar som livet känns helt meningslöst så går det bäst att skriva.

 

-Skriver du på något nytt nu?

För några år sedan började jag på en deckare som aldrig blev färdigställd. Jag ska fortsätta med den inom kort och hoppas att det blir något vettigt av det. Jag är tyvärr en sådan som slänger saker jag inte är nöjd med.

 

-Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Du bör skriva om ett ämne du älskar, tex ditt största intresse. Det går lättare att skriva om något man gillar och har rätt mycket kunskaper inom.

 

-Varför ska man läsa din bok?

Om man inte vet vad "CP"är men ändå brukar använda uttrycket för att förstärka något dåligt man vill säga så kan det vara en god ide att läsa boken. Läs gärna boken med era barn. Jag är inte arg för att en del barn säger "CP" i ett negativt syfte, men jag tycker det är ganska tråkigt så därför tänker jag att det kan vara en god sak att folkbilda barn lite mer. I den svenska folkmunnen så används förkortningen på ett felaktigt sätt och därmed blir det missvisande. CP är en förkortning av skadan Cerebral Pares och inget annat. Man kan även läsa min bok för att för att få förståelse för hur det är att leva med denna funktionsnedsättning. Man kan göra det mesta bara man vill.

 

-Vad gör du när du inte skriver?

Spela gitarr eller sitter på något kafé

 

-Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Jag tycker egentligen att ALLA har nytta av att läsa boken men om jag måste säga någon speciell målgrupp så får det väl bli yrkesgrupper som jobbar med människor. Så som undersköterskor, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och personliga assistenter.

 

Är du nyfiken på att läsa Mannen i Cp-trucken hittar du boken HÄR.