Tore Lauritzson Mannen som kom in med kylan och revolutionerade Sveriges matvanor av Gun Lauritzson och Ulf Lauritzson
Berätta om er bok. Hur kom boken till?
Jag har till min förvåning insett att ingen har skrivit om min far, Tore Lauritzson, detta trots hans stora betydelse för Sveriges omvandling efter krigsåren och hans stora betydelse för införandet av den då hypermoderna konserveringsmetoden djupfrysning..
Att skriva skriva boken var en idé som jag burit på en lång tid, utan att det blivit av. Men så kom min tvillingbror Ulf och jag på tanken att tillsammans göra boken. Det var en förvånande tanke och dessutom jättespännande. Vi har nu under några år följt Tore i fotspåren och hittat episoder som vi inte kände till tidigare.
Bland annat skapade han en stiftelse på Irland som nästan 20 år efter hans död fortfarande delade ut stipendier och bidrag.
Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Ulfs riktiga engagemang började i ett socialt sammanhang i Helsingborg.
Ulf träffade dåvarande Frigoscandia -VD Peter Haveneth, hos en god vän och som gärna ville träffa honom för att inhämta information om Frigoscandia och Tores idé om den ”obrutna fryskedjan”. Den var Frigoscandias ”affärsidé” från början men hade försvunnit på grund av olika ägare till Frigoscandia.
Ulf kände att han ville skriva då hans syster Gun är en förebild med unika reportage och fina böcker på sin meritlista. Dessutom ville han gärna förmedla en liten del av svensk mathistorik.
Varför ska man läsa din bok?
Boken handlar om vår pappa, Tore Lauritzson som var en av Sveriges största entreprenörer och han skapade en världsindustri genom Frigoscandia. Samtidigt tog han den första hamburgaren till Sverige 1957 som avåts av prins Bertil.
Tore farmor, Hanna Nilsson, var Sveriges första kvinnliga mejerist och det var hon som väckte Tores intresse för livsmedel.
I boken får man bl.a. följa Tore genom militärtjänsten, hans utbildning på kungliga tekniska högskolan, KHK, och hans första arbete på Sockerbolaget i Örtofta där han ordnade ett världspatent.
Genom sitt arbete på Findus som fabrikschef åkte han till USA och kom hem med visionen att starta Helsingborgs Fryshus sedermera Frigoscandia. Tore utvecklade Frigoscandia till en världsindustri och skapade Food Towns. Han förändrade infrastrukturen för transporter och logistik samt utbildade svenska husmödrar i att hantera djupfrysta livsmedel.
1969 kom det till en brytpunkt i Tores arbetsliv och han flyttade utomlands och startade fryshus på Irland samt ytterligare ett i Singapore.
Trots allt arbete hann Tore vara en närvarande far, ömsint ihågkommen av bokens författare Gun och Ulf.
Genom några kollegor får man också en bild av Tores drivkraft som entreprenör.
Tore skapar en stiftelse, Lauritzson Foundation, som delade ut stipendier och bidrag från hans död, 1984, till och med år 2022.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Människor. Som journalist har jag alltid engagerat mig i de olika människoöden som jag skrivit om och det inspirerade mig då jag var anställd som journalist och även som frilans.
Skriver du på något nytt nu?
Ulf är inte engagerad i någon ny bok men håller sig öppen för idéer och influenser. Gun, är snart klar med sin avhandling i detta ämne på Ekonomisk Historiska Institutionen på Lunds Universitet och det planeras avslutas med en doktorshatt.
Har ni tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Har du en spännande idé eller ett ämne som berör dig och som du känner att du vill berätta för hela världen om, tveka inte utan skriv!