Berätta om din bok:

Maya-Mi-Mos berättelse – Kattugglan i Mäktiga Eken, är andra delen i en serie om Fredsdjuren & Stjärnbarnen. Tillsammans med inledningsboken Melowi-Di-Do – De nya Tidskämparna, bildar de ett länge separerat syskonpar som äntligen fått förenas för att låta Stjärnbarnen fortsätta sitt läkekall här på Moder Jord.

Poesi varvas med berättande dramatext. Värnandet om Moder Jord, varandra och det skrivna ordet är hjärtkärnan till uppkomsten av denna prosalyriska berättelse, med influenser av fantastik och magisk realism, grundad i angelägenheten om miljödebatten. Bokens ena testläsare gav mig dessa ord: ”Ett epos, över vår möjliga eller omöjliga framtid.” Och jag vill tillägga: Ännu andas hon – Moder Jord. Lyssna till hennes sång och känn hennes vibrationer, trädens hud och rötter – dina fötter och hjärtslag. Rytmen i blodet, lungornas skälvningar – dina andetag – trädens förtjänst, Moder Jords. Sträck ut din hand och kliv in till en värld du redan är del av och kanske minns...

Första boken var en nyskapande systerberättelse, aktuella bok skulle jag vilja säga är en broderlig fortsättning till en uppståndelseberättelse. Om att aldrig ge upp. Och den kommande – efterföljaren – Tvillingberättelsens inledande boksyskonpar.

 

Hur kom boken till?

Ur den fortsatta sjudningen till att jag måste få utlopp för alla sorger, kärleken och kreativiteten samt karaktärernas envisa angelägenhet till att få ta form och ge sin röst. Hela tiden växte och växer också frustrationen och känslan av maktlöshet över vad människorna utsätter Moder Jord och djuren för dagligen, så ock sig själva. Alltsammans har också sin upprinnelse i en mångårig terapeutisk stresshantering.

Allt startade dessutom med en titel – som emellertid förflyttades under skrivprocessens gång till bok fem – som kom till mig när jag en kväll satt och skissade mest för att få ge uttryck ur en saknad och andas. En titel sprungen från stjärnorna – Kärleksljus. I den boken – femte – finns också epilogen. Maya-Mi-Mo har emellertid alltid funnits med mig sedan jag kom till Jorden.

 

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Absolut inte en fullkomligt färdig idé. Jag visste emellertid hur boken skulle avslutas och att det skulle krävas flera böcker till innan färdigt bokserieprojekt. Vilket jag aldrig hade i tanken när första boken tog form, inte heller den var till en början tänkt att bli till en bok, ännu mindre en serie. Debutboken skickades därför aldrig till något förlag, utöver ett önskat hybridförlag som till min glädje sa ja till ett samarbete. Min ekonomi tillät det dock inte då och jag tog även beslutet att låta uppföljaren få släppas som egenutgivning och publiceras som Print on Demand.

 

Vad får dig att vilja skriva?

Skrivandet för mig är lika viktigt som att andas. Jag har inget val om hälsan ska få upprätthållas och vara i balans. Det viktigaste för mig är att fånga en känsla, snarare än en struktur. Harmoni mellan verklighet och fiktion. Berörande sanningsenliga ord är mycket viktiga och min intention är också att värna om det skrivna ordet.

Jag vill beröra och medvetandegöra. Påverka och förlösa. Uttrycka, skapa magi och konst. Förmedla kärlek. Upplysa och upplysas. Utvecklas, läka och hela. Uppväcka, inspirera och inspireras. Måla och beröra med emotionella, sensuella och levande ord.

 

Vad inspirerar dig?

Naturen och att vistas i skogen är verkligen prio ett. Särskilt träden har en oerhörd betydelse. Möten både i det vilda men också i vardagen. Läsande och andra resor. Musik har varit något oerhört betydande för min inspiration förr. Kunde inte vara utan den men de senaste åren har den mer och mer fått hållas undan. Och tystnaden är också inte minst inspirerande och jag skulle faktiskt vilja säga att den är nödvändig.

Färg och form, konst och motion. Meditation och att skriva. Ja, skrivandet ger mig också inspiration till att fortsätta skriva. Och framförallt livet på Rosenvägen.

 

Skriver du på något nytt nu?

Ja, tredje bokens råmanus i serien är på tur att redigeras. Jag har också förhoppningen att kunna fortsätta mitt skrivande av bok fyra. Uppskattningsvis är det ungefär 25% kvar av dess råmanus. Det finns även flera andra berättelser påbörjade där jag har önskningar att kunna fortsätta, så även med länge tänkta diktsamlingar.

 

Har du några tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

• Avsätt tid för ditt skrivande!
• Visa inte minst dig själv att ditt skrivande är viktigt och betydelsefullt.
• Förmå dig undvika det eller dem som distraherar och håll dig disciplinerad.
• Bjud in – prata, kommunicera och ställ frågor till dina idéer och karaktärer.
• När du känner dig vara nöjd med ditt råmanus eller första utkastet, var då inte rädd för att bjuda in några testläsare samt därefter – eller varför inte före – en lektör och till sist en korrekturläsare. Det är ditt manus värt!
• Framförallt skriv! Skriv och SKRIV! Läs och rör på dig.
• A... N... D... A... S...

 

Varför ska man läsa din bok?

Vill du ha ett avstamp i vardagen, finna sinnesro och magi men också förbli jordnära och möjligen få en och annan insikt eller uppväckelse, då inbjuds du till Maya-Mi-Mos prosalyriska berättelse. Delar av boken kan ses som meditativ men också uppväckande och beaktad till eftertänksamhet. Gillar du naturväsen och lyrik?

Vi vill ge dig något som berör med förhoppningen att det inte minst ska behållas emotionellt. Det är en bok att ta del av och läsa långsamt, kanske återkomma till och jag/vi hoppas att boken ska vara en källa till insikt, inspiration och skrivarglädje.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Arbetar på ett särskilt demensboende som aktivitetsvärdinna och social resurs. Skriver alltså på hobbynivå. Är också rosenelev sedan våren 2015 med intentionen att kunna bli yrkesverksam som certifierad roenterapeut. Utöver detta så försöker jag så ofta som möjligt komma ut i naturen, älskar skogspromenader, även att cykla.

Fotografering, återbruksdesign och utflykter är andra intressen, så ock handarbeten och läsning tillsammans med älskade kisegomman. Ägnar också mycket tid i köket. Då min holistiska livssyn genomsyrar allt jag åtar mig, så blir det alltid vegansk matlagning och bakning, ofta rawfood. Yoga är ytterligare något jag utför dagligen.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som älskar djur, natur och äventyr, finner inspiration med de skrivna orden och är nyfiken på berättelser med djupare mening. Målgruppen 12-15år (även yngre), unga vuxna samt alla där över som finner glädje, inspiration och intresse av djur och natur – inte minst naturväsen – spänning och prosalyrik. Min önskan är också att de som kanske ännu inte anammat lyrikens nytta och vinst, ska känna sig nyfikna och de är innerligt hjärtligt välkomna. Även alla som värnar om Moder Jord och det vore en lycka om de som ännu inte insett hennes eller sitt eget värde, fann sig hit för återuppväckelse och insikter för framtiden. Ge inte upp. Tiden, Troheten och Tacksamheten andas. Så ock Moder Jord.