Mejeristens son av Tina Kim
Mejeristens son handlar om författaren Tina Kims pappas uppväxt i det lilla samhället Stenstorp under 1950-talet. Det är busstreck och rackartyg som blandas med allvarliga händelser och äventyr. Det är minnen berättade från far till dotter som samlats ihop.
– Projektet att skriva ned berättelserna från pappas barndom har funnits i mina tankar i många år. Jag var bara inte säker på i vilken form de skulle berättas. Länge funderade jag kring om historierna skulle användas till en barnbok istället, men det slutliga formatet passade både mig och pappa vilket var viktigt. Historierna har jag hört många gånger under min barndom. Eftersom det hände för flera år sedan började vi med att pappa fick berätta dem på nytt, medan jag spelade in. Sedan fortsatte vi med intervjuer för att fylla i så många luckor som möjligt. En halvdag spenderade vi med att besöka alla platser i Stenstorp som beskrivs i boken. Det gjordes också en hel del research medan jag skrev. Tanken var att den färdiga boken skulle bli klar till pappas 73-årsdag, och den kom med bud 3 dagar innan, berättar Tina Kim.
Boken handlar om din pappas uppväxt, som han berättat delar ur. Hur var det att skriva boken?
– Arbetet med boken har varit underhållande. När jag har frågat pappa om några detaljer och vi tillsammans konstaterat det absurda i att till exempel inga hockeyspelare använde hjälm på 50-talet har vi skrattat gemensamt. Boken har också hjälpt mig att få en djupare förståelse för min pappa.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
– Jag har skrivit så länge jag kunnat skriva. Dagbok, dikter, sånger och berättelser. På senare år har jag lyssnat mycket på ljudböcker och poddar i olika genrers. Sommarpratarna i P1 har varit en inspirationskälla till den här boken.
Skriver du på något nytt nu?
– För det mesta skriver jag på någonting, men mitt problem är att slutföra det jag skriver då jag aldrig blir nöjd. Det finns alltid förbättringar att göra och därför blir de flesta skrivprojekt aldrig klara, utan jag börjar på något nytt istället. När jag skev Mejeristens son fick jag sätta en deadline och bara bestämma att nej nu måste det vara klart.
Varför ska man läsa din bok?
– Mitt första omdöme om boken kom från en man som växte upp i Stenstorp åren efter min pappa flyttat därifrån. Han beskrev den som en fantastisk bok och väldigt underhållande. Han och flera personer efter honom har berättat att de sträckläst boken. Jag tror att boken skulle kunna glädja dem med koppling till platsen eller till personerna i boken, eller dem som känner intresse för historier från förr.
Vad gör du när du inte skriver?
– Jag är en estet ut i fingerspetsarna, så när jag inte fantiserar ihop berättelser ägnar jag tiden till att sy, måla, pyssla och skapa saker med händerna. För mig finns något mycket tillfredställande i processen att först tänka, sen kreera och slutligen få ett färdigt resultat. Om det så är en egendesignad klänning, tavla eller hemsnickrad möbel spelar mindre roll, bara jag får konstnärlig frihet att skapa själv.