Berätta om din bok!

Vi får följa Thalia från det att hon föds till att hon flyr landet 1991 och hamna i Grekland. Thalia växer upp med fyra äldre syskon. Hon är pappas stora kärlek fram till 6 år. Då händer det som påverkar Thalias hela fortsatta liv. Inget övergrepp sker men bara vetskapen att hon varit med om detta får pappan, bröderna och grannar att behandla henne illa.

När kommunismen mer tydligt breder ut sig påverkar det människorna på alla sätt. Det mesta blir sämre och den stora misstänksamheten om vem man kan lita på gör människor osäkra. Mest tydligt i Thalias familj blir pappans förändring. Han blir våldsam, slår familjemedlemmar medan han utåt inte kan påverka situationen. Den äldsta brodern blir psykisk sjuk, men trots svårigheter får han bo hemma.

Hur kom boken till?

Thalia hade låtsas hela sin bardom och begravde allt i Albanien. Hon ville lämna sitt förflyttna men det verkade som det förflyttna ville inte släppa henne. Och nu var det dags att skriva om sin resa tillbaka- från barndomen till nutid.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Iden växtes fram under skrivprocesen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Eftersom jag har haft svårt att utrycka mig muntligt, då blev skrivandet ett medel för att kuna uttrycka mina känslor. Böcker har alltid varit som ett fönster för mig, där har jag fått information om saker som hjälpt mig i livet.

Skriver du på något nytt nu?

Jag ska böra skriva min andra bok. Och har en bra ide om ett filmmanus också, eftersom jag brinner för film och teater.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Om du verkligen tror på dig och din ide om en bok, gör det bara.

Varför ska man läsa din bok?

Det ger ett bra budskap ”Om man klarar sig och ger inte upp livet i ett isolerade land, man kan lätt klarar sig och ger inte upp livet i ett Fritt land”

Boken ger otroligt styrka, krafter, hopp om livet.

Vad gör du när du inte skriver?

Promenerar, simmar, läser böcker, tittar på teve, umgås med familjen.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Ungdomar och vuxna. Jag är orolig för det psykiska ohälsan bland ungdomar och vuxna, och hoppas att boken ger styrka att man ska inte ge upp så lätt. Det finns alltid en anledning som bidrar till det psykiska ohälsan, det gäller bara att ta reda på vad det är och göra något åt det.

Nu vet jag vad som orsakade min psykiska ohälsa och har jobbat på det. Det var en tuff och plågsamt resa, men det var värd det. Man måste träffa sin smärta för att bli av med det, men man måste också veta varifrån smärtan kommer, och vem orsakade den.

Köp boken här