Berätta om din bok
Boken är min andra i den fristående serien om fyra, där varje bok kretsar kring ett av våra transportslag. Denna gång är vägbygge och lastbilstransporter inblandade.
Bokens handling kretsar dels kring nutid och Sverige, och dels kring dåtid och de hemskheter som ägde rum i Rwanda för över tjugo år sedan.
Kriminalpolisassistent Amanda Colt har flyttat upp från Malmö till Mälardalen och får tillsammans med de andra kriminalarna i Västerås i uppdrag att utreda ett mord på ön Elba i Mälaren. Dådet på ön följs snart av fler otäckheter och alltihop verkar ha samband med händelser från förr, från Rwanda.

Du tar ju upp en del intressanta ämnen, bland annat om Sveriges första folkmordsrättegång. Kan du redogöra lite kort för dem här?
Under 2012 inleddes i Sverige just landets första folkmordsrättegång. Jag blev fascinerad och förvånad över hur de fruktansvärda händelserna så långt bort och för så längesedan plötsligt kunde komma en så nära inpå.

Var har du hämtat inspiration för denna bok?
Den största inspirationskällan var en bra film jag såg för några år sedan som heter Hotell Rwanda. Den ska vara baserad på en verklig historia och handlar om hur en föreståndare på ett lyxhotell i Rwandas huvudstad Kigali tar sig an och skyddar ett stort antal flyktingar när landets Hutu-regim inleder ett makabert folkmord på tutsi-befolkningen samtidigt som FN och västvärlden väljer att blunda.

Detta är ju den andra boken i serien om Amanda Colt. Skriver du på något nytt nu? Är en uppföljare planerad?
Jag planerar just nu för bok nummer tre i serien. Den kommer att handla om sjö, hav och hamn. Jag åker tillsammans med min fru upp till Luleå i sommar, semestrar och researchar, ska bli hur trevligt som helst eftersom varken jag eller Helene varit till denna pärla av städer tidigare.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
De viktigaste ingredienserna för mig i skrivandet har varken varit snabbhet på tangentbordet eller någon som helst skrivarerfarenhet, utan helt enkelt livlig fantasi, stor associationsförmåga och en vilja att lära mig om nya saker.
Ett råd till någon som vill skriva en bok skulle därför kunna vara att jobba i två steg. Börja med att lägga upp en strukturerad och välplanerad handling, och jobba sedan hårt och metodiskt på att odla fantasi och öva association, låta lekfullheten ta plats.

Varför ska man läsa din bok?
Jag tror man kommer att tycka att min bok är spännande, att den har bra cliffhangers och är svår att lägga ifrån sig. De intressanta och trovärdiga miljöerna och ett bra driv i berättandet tror jag många kommer att uppskatta.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag jobbar som projektledare åt Trafikverket med framtagande av handlingar för byggnation av vägar och järnvägar.
På fritiden är det jogging och styrketräning som gäller då jag inte lyssnar på musik, spelar trummor eller kopplar av med en god bok.