Berätta om din bok!

”När Djävulen kom till Österlen” är en spänningsroman, som till stor del utspelare sig på skånska Österlen.

Två kinesiska dissidenter får asyl i Sverige tillsammans med sina familjer och bosätter sig i närheten av Åhus. Männen har ett förflutet från folkets befrielsearmé och Kinas säkerhetstjänst när de etablerar sig som affärsmän i Sverige.

Det låter inte vänta på sig förrän attentat och terrorhandlingar drabbar vårt samhälle.

Den förre arméofficeren Ross Craig och Eva Lopez från militärens underrättelsetjänst får regeringens uppdrag att utreda fruktansvärda händelser. De har tiden mot sig och måste försöka ligga steget före för att kunna gripa de samvetslösa och grymma förövarna. Landet blir under en tid försatt i undantagstillstånd med stora inskränkningar i medborgares vardagsliv.

Med Kivik som bas leder Ross och Eva sina medhjälpare fram till den slutliga uppgörelsen.

 

Hur kom boken till?

Detta är min femte bok och tredje deckare/thriller. Mina tidigare böcker har fått ett positivt mottagande och det i sig inspirerar till att fortsätta. I mina två tidigare thrillers har jag i den första FURIA haft pedofiler som en röd tråd och i den andra OBSESIÒN var det hedersrelaterat våld.

Jag läste om koncentrationslägret Sujiatun i Shenyang, där några läkare och amerikanska journalister under decenniets början avslöjade en fruktansvärd organhandel. Falungonganhängare berövades sina organ och kremerades.

Detta blev startskottet för När Djävulen kom till Österlen för ungefär ett år sedan.

 

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag skriver ganska så disciplinerat ett antal timmar per dag, vid sidan av mina andra sysslor. Som regel har jag en ram med ett antal scener för berättelsen, men mycket hinner ändra sig under resans gång. Det viktiga är att ha roligt när man skriver och göra innehållet så intressant, spännande och trovärdigt som möjligt även om det är en fiktiv berättelse.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Skriver du på något nytt nu?

Skrivandet liksom läsandet är en energikick för mig. Ett måste helt enkelt som jag inte kan motstå och naturligtvis så arbetar jag nu med min fjärde thriller där jag i viss mån inspirerats av metoo rörelsen.  Huvudpersonerna återkommer eftersom både läsare och jag blivit ganska så bekant med dem. Jag hoppas få se den klar senast nästa höst och till dess låter jag mitt omedvetet mordiska sinne flöda på.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Jag tror att alla människor har något att berätta. Själv skrev jag under många år korta berättelser en del publicerade jag på min blogg och en del publicerades i olika tidningar. Jag hade även en återkommande krönika i en veckotidning under några år. Ofta var det små kåserier om vardagliga händelser och hur vi upplever dem. Blir det väl mottaget så är det kanske dags att känna sig för med en lite mindre bok till sidantal. Själv har jag regeln att aldrig framföra politiska åsikter, smutskastning eller annat som kan väcka anstöt. Försök att hitta ett ledigt språk och lägg tid på det. En berättelse måste ges en tilltalande språklig utformning, testa där för på familj och vänner, be dem vara ärliga och kritiska i sina omdömen. Skräckscenariet är att läsarna slänger boken efter att ha läst första kapitlet. Sträva efter att hitta din egen berättarstil, men läs gärna hur andra skriver. En skönlitterär text även om det handlar om mord och terrorattentat, skall kunna upplevas med välbehag och ge avkoppling från vardagen. I bästa fall så återkommer läsaren till mina nya böcker.

Försök att ge första kapitlet en extra knorr, som sporrar till fortsatt läsning och leder in i handlingen.

 

Varför ska man läsa din bok?

En intressant fråga då marknaden översvämmas av deckare/thrillers av många väletablerade författare. För det första måste man tro på sig själ och det arbete jag lagt ner. Mina tidigare böcker har mottagits mycket positivt, delvis kanske beroende på att jag vävt in kriminella företeelser som alla genom media kunnat ta del av. ”När Djävulen kom till Österlen” tar upp ett annat mycket skrämmande exempel som pågick en bit in på 2000 talet.

Det finns idag en ganska stor läsekrets som funnit nöje i mina tidigare böcker och många har personligen hört av sig och efterfrågat en ny deckare/thriller. Det sporrar naturligtvis och jag tror och hoppas att jag inte kommer göra någon besviken.

För den som älskar spänning och ett snabbt tempo och inte minst de som bor på Österlen, så är naturligtvis min nya bok ett självklart val, att själv läsa eller ge bort som julklapp.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är en ganska upptagen man trots min ålder och säger som krögaren Leif Mannerström ”Jag har numera gått ner till halvtid och arbetar bara åtta timmar om dagen”.

Jag har tillsammans med min fru Graciela två hus att sköta om, ett i Kivik och ett i spanska Los Alcázares där vi vistas så mycket vi kan och har tid med. Jag är konstnär vi sidan av mitt skrivande och har haft ett flertal utställningar och det tar periodvis mycket tid.

Jag har uppdrag som förvaltare åt överförmyndaren i Simrishamns kommun och det tar sina timmar var vecka.

 

 Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Naturligtvis alla som älskar spänningsromaner, alla som bor på Österlen och alla andra som bara är lite nyfikna och tänker ”Man skulle kanske läsa Mohlins nya bok”.

Absolut inget att tveka över ”När Djävulen kom till Österlen” är i ett bekvämt format som man kan ha med sig överallt och till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Billigare än ett par paket cigaretter, billigare än det mesta ni handlar.

 

Nils Mohlin