Ockraren av Stig Knutsson

Berätta om din bok!

Ockraren är en spänningsroman om ett antal människor i den tid vi lever i och om det svenska samhället av idag. Boken är den tredje fristående delen i min Stockholmsserie.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag skriver på deltid men dagligen sedan 2013. Jag samlar, utvecklar och kombinerar ständigt uppslag och idéer av det jag ser, läser och hör i min vardag. Jag har lång erfarenhet av socialt arbete och som universitetslärare. Jag har forskat på universitetet om regional planering och samhällsutveckling i Sverige med internationella utblickar. Jag har till detta en konstnärlig utbildning och har målat i hela mitt vuxna liv. Jag har ställt ut flitigt, senast i New York nu i våras. Ett av mina stora intressen är annars gastronomi och matlagning. Jag har i många år återkommande arbetat med mat i storkök. Allt dessa erfarenheter använder jag självklart när jag skriver mina böcker.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Skrivandet är att skapa på samma sätt som målandet. Det är bara mediet som skiljer.  Att skriva ett bokmanus påminner mycket om mina år som forskare. Arbetet med research är en naturlig del för att öka trovärdigheten i bokens handling och de uppgifter som finns med. I Ockraren fick jag t.ex. fördjupa mig i vildsvinsjakt!

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Bara positivt.

Skriver du på något nytt nu?

Absolut.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Själv har jag haft - och har - glädje av böcker om skrivandet hantverk av Stephen King och Elizabeth George.

Varför ska man läsa din bok?

Ockraren är på samma gång några timmars avkoppling, spänning och ger en aktuell bild av Sverige.

Vad gör du när du inte skriver?

Målar, lagar mat, spelar bridge och umgås.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Ockraren passar alla över femton år som förstår svenska.