Berätta om din bok!

Boken handlar om ett problem som ställer huvudpersonens Lars Erikson och hans familj och deras vänners liv upp och ner.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Idén till bokens intrig kom till spontant när jag tänkte på en annan berättelse som jag höll på och skrev. Jag tände på berättelsens problem och släppte alla andra skrivprojekt och skrev 32 000 ord på 23 dagar. Mycket av det jag skrev då har fallit bort eller innehållsmässigt förvandlats till annat. Efter dessa intensiva 23 dagar har jag arbetat av och an med den i ett år och kommer att arbeta förmodligen mer med den när det gäller språket. Berättelsen är klar, men det går alltid finslipa lite till.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Det som fascinerar mig när det gäller litteratur, film och teater är att alla bra historier tacklar en svårighet. I verkligheten så stöter man på många vardagliga problem och de flesta kan man lösa men inte alla. När jag då får en idé så kan det ju vara intressant för mig själv och se efter om personerna kan lösa svårigheten. Ibland tillåter berättelsen det; i andra fall inte, som själva livet.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Jag har en hemsida www. forfattarna. se där jag lagt ut några korta historier som folk får läsa gratis. De kommentarer jag har fått är att vissa historier lämnar ett starkt intryck och sitter långt kvar efter att de har läst färdigt dem.

Skriver du på något nytt nu?

Jag har alltid något på gång. Jag har min första skröna som jag finslipar på och sedan har både nya och gamla berättelser som jag arbetar med. Jag tror att man ska skriva på flera samtidigt för ibland har man inspiration till en berättelse för att i nästa stund förlora det och då kan man jobba med något annat tills inspirationen kommer tillbaks till den förra berättelsen. Man ska aldrig tvinga in sig i en berättelse. Ingen story blir bra när man våldför sig på det. Men så är det med själva livet också!

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Alla har något att skriva om. Arbeta med dina egna erfarenheter och kunskaper. Man kan alltid sätta dem eller delar av dessa i ett annat påhittat sammanhang. Det kallar jag för att fantisera. Det är så skönlitteratur skapas. Har man dåligt med egna erfarenheter och kunskaper kan man ju göra som många thrillers- eller deckarförfattare gör och rota i gamla arkiv. Kunskap går alltid skaffa fram.

Varför ska man läsa din bok?

För att få sig ett gott skratt eller att få något att tänka på. Om inte detta så för att fördriva tiden bara.