Berätta om din bok!

Jag har kategoriserat mina böcker som spänningsromaner och Operation Valkyria är andra delen i min planerade trilogi. Första boken Hild kom ut 2018. När jag började skriva den här trilogin bestämde jag mig för att försöka skriva med ett eget språk, ofta i narrativ form med utgångspunkt från en bestämd dag, använda mig av rätt mycket dialoger samt att berätta historier från olika perspektiv som till slut smälter samman. Dessutom har varje bok ett underliggande verklighetsbaserat tema. Temat i Hild var vad som händer när människor tappar tilltron till rättssamhället och rättsvårdande myndigheter och i Operation Valkyria är temat fanatism. Begreppet kopplas oftast samman med politik, religioner, våldsamma djurrättsaktivister och andra autonoma grupper men fanatism kan också vara personlig. Fanatism handlar egentligen om anspråket. Om hen tycker något är fel vidtar hen de åtgärder som behövs för att rätta till felet oavsett följder. Drivkraften är enkelt uttrycket att tvinga andra att förändras och att stämpla den som inte rättar in sig i ledet som förrädare.

Hur kom boken till?

Tanken på att skriva en trilogi kom när jag jobbade som polis i EU:s regi i länder där man tappat tilltron till just rättsvårdande myndigheter.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Som alla andra ligger ett synopsis i botten för hela skrivprocessen men det är i högsta grad ett levande dokument och ändras lite då och nu.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har alltid tyckt om att både läsa och skriva. Var det kommer från vet jag inte, jag är verkligen inte uppvuxen i en kulturell eller litterär familj. När jag gick i skolan på 60-talet var det vanligt att skriva uppsats vilket väl inte var så populärt men mitt problem var att hinna få allt som jag hade i huvudet på pränt innan tiden var slut. Jag har länge burit på drömmen att skriva en trilogi men jag ville samtidigt att böckerna ska vara aktuella och samhällsnära.

Skriver du på något nytt nu?

Just nu har jag fullt upp med att promota den här boken men när det är klart kommer jag påbörja den tredje delen.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Ge inte upp! Det är lätt att tappa modet när man skrivit 50 sidor och inser hur mycket jobb det är kvar. Annars är det fasta rutiner och ensamhet som gäller för mig. När jag skriver är jag i vår sommarstuga i Sankt Anna skärgård för mig själv.

Varför ska man läsa din bok?

Om jag ska tro på responsen från min första bok och så här långt den andra boken så berättar många att de upplever vissa delar som oerhört spännande, andra delar som roliga, ämnet som intressant. Sen har jag jobbat som polis i 42 år själv och kan beskriva den miljön på ett trovärdigt och ibland avskalat sett.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är pensionär men annars älskar jag skärgården, båtliv och att gå på golfbanan och hack.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla!