Författarintervju

Parallellum, Jenny Luks

Berätta om din bok!

– Min bok är en diktsamling med utgångspunkt i sexualitet och könsidentitet. Mitt stilgrepp utgör stommen, och själva innehållet skapar ett slags kropp som man kan ta på. I den kroppen kan man finna stora känslor placerade i surrealistiska miljöer. Så skulle jag beskriva boken.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

– Jag har skrivit om relationer, sexualitet och könsidentitet så länge jag kan minnas, men det tog lång tid att mejsla fram exakt just de här texterna. Förr skrev jag en dikt i taget, och både stilen och dispositionen var spretig. Med åren förstod jag att en diktsamling – precis som en roman – faktiskt behöver handla om något som man genast kan sätta fingret på. Med den insikten började jag arbeta fram längre sviter och skapa mig en klar idé om varför jag skulle skriva just den här boken.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

– Jag hämtar inspiration från mitt eget liv och använder olika miljöer för att ge berättelserna en bostad. Jag tycker om att använda begrepp från något naturvetenskapligt område, till exempel geologi som jag ofta återkommer till. Jag väljer ut en term och bygger en historia kring den. Jag lockas av saker som jag är dåligt insatt i. Bokens titel, Parallellum, är för övrigt ett slags fossil.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

– Jag bestämde mig för att bli författare när jag var tio år, så det finns nog inte så mycket att reagera på efter alla dessa år. Boken skulle getts ut av ett annat förlag egentligen, men förlaget gick i konkurs. Så mina vänner är nog glada att mina dikter äntligen kommer ut i bokform.

Skriver du på något nytt nu?

– Jag har ett färdigt manus som jag så klart vill ge ut. Och jag jobbar dessutom med en tredje bok. Först ska jag fira denna bok och känna mig lite sprallig en tid framöver.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

– För det första måste man förstå att det är ett tufft projekt. Man bör gå in i processen med ambitionen att avsätta tid och energi. Sedan skadar det verkligen inte att gå en skrivarkurs. Att få respons från andra utvecklar ens teknik, eftersom skrivande också är ett hantverk – inte enbart känslor och berättelser som ska ner på papper.

Varför ska man läsa din bok?

– Jag har försökt hitta en balans mellan det svårbegripliga och det banala. Jag vill släppa in läsaren och göra mig någorlunda förstådd. Så kanske kan även de som har svårt för lyrik, få ut något av mina berättelser och ta till sig av de viktiga ämnen som boken belyser. Jag hoppas också att någon tycker jag är lite rolig.

Vad gör du när du inte skriver?

– Jag skriver mest hela tiden. Jag jobbar som journalist, mest med fokus på vegansk mat. Jag engagerar mig också politiskt på olika sätt.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

– Jag hoppas att alla som är intresserade av lyrik är nyfikna, på samma sätt som jag själv gärna läser nyutgiven lyrik. Men framför allt skulle jag bli väldigt glad om jag nådde ut till transcommunityn. Jag hoppas att läsarna vill möta dem jag mött, vill träffa de personer jag hittat på och besöka de miljöer jag skapat. Boken riktar sig till alla som roas av könsord och tragikomiskt svärta. Och geologi.