Berätta om din bok!

Patriarken från Söderala, Jonas Olsson of Bishop Hill, är en biografisk skiss om bonden och nämndemannen Jonas Olsson från byn Ina i Söderala, som resolut tog över ledningen i Bishop Hill från 1850 och fram till sin död 1898. Den speglar dels Jonas Olssons eftermäle i litteraturen om erikjansarna och Bishop Hill, men boken innehåller också en studie av Jonas Olssons familjeförhållanden under uppväxten och tiden som bonde och nämndeman i Söderala åren 1802-1846. Boken är tänkt som en aptitretare - en pilotstudie inför den senare bok om Söderala-jansarna som är under utarbetande (Tidig svensk emigration till Amerika. Från Söderala till Bishop Hill).

Hur kom boken till?

Nog hade jag hört talas om de där erikjansarna, sekten som reste till Amerika och grundade Bishop Hill, men trots att jag har mina rötter i Hälsingland och hade forskat en del om min egen släkt från Söderala, så brydde jag mig föga om jansarna. Det fanns redan så mycket skrivet och publicerat om dem. Men en dag läste jag en artikel i tidskriften OKNYTT från Johan Nordlander-Sällskapet i Umeå. Där stod att profeten Erik Jansson från Biskopskulla i Uppland skulle ha varit och predikat också i min mors födelseby Askesta i Söderala socken utanför Söderhamn. Jag blev nyfiken – det måste undersökas. Jag läste in mig på allt om jansarna, och började med professor Olov Isakssons böcker om Bishop Hill och dess tillkomst. Därefter ett par avhandlingar - av Emil Herlenius i Falun och Cecilia Wejryd i Uppsala. Och så rullade intresset på, och växte sig allt starkare. Mycket har skrivits om de över 300 personer från Alfta socken som följde profeten, men märkligt lite om de fem ledarna från Söderala socken som tog över styrelsen i Bishop Hill 1850 då profeten Erik Jansson mördades. Han föll för en revolverkula under en paus i en rättegång. Så jag satte mig att skriva söderalingarnas spännande historia, med fokus på de fyra omtumlande åren i Söderala 1843-1846, medan Jansson och hans anhängare skapade religiöst rabalder i Hälsingland, och i svensk press.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Idén växte successivt under researchprocessen - från en tänkt artikel till ett bokprojekt som nu har tre år på nacken, och ännu rullar…

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Mitt intresse för både svensk historia och antiken fanns tidigt, och utvecklades under gymnasietiden i Blackeberg. Jag är född och uppvuxen i Bromma församling utanför Stockholm.

Skriver du på något nytt nu?

Ja, förutom boken Från Söderala till Bishop Hill, så har jag 3-4 manus som ligger halvfärdiga. Ett större manus om Askesta Sågverk skall i princip bara redigeras innan det är klart.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Själv har jag följt ”Ork- och lustprincipen”, eftersom jag började skriva redan på 90-talet, medan jag ännu arbetade som statstjänsteman inom yrkesinspektionen.

Varför ska man läsa din bok?

Emigrationen från Hälsingland 1846-1850 och bosättningen i Bishop Hill, speglar den allra första svenska gruppemigrationen till Amerika. Den inledde en lång period av svensk emigration som till slut omfattade över en miljon svenskar i exil. Alla känner till Wilhelm Mobergs trilogi om smålänningarna Karl-Oskar och Kristina. De över ett tusen erikjansarnas öden långt före Karl-Oskar och Kristina innehåller allt litterärt stoff man kan önska: uppror, handgemäng, förhör inför domkapitlet, pressdrev, rättegångar, atlantresor till New York ombord på segelskutor med last av stångjärn, koleraepidemier, profetmordet, maktkamp - och ledarnas ekonomiska fiffel som till slut upplöste kolonin i Bishop Hill.

Vad gör du när du inte skriver?

Läser, lyssnar på musik, och gör som Voltaire rekommenderade - påtar i trädgården och odlar mina pistaschnötter. Nåja, blommor och rädisor J

Vilka vill du helst skall läsa din bok?

I första hand läsarna här i Hälsinglands socknar där många säkert har någon släkting som for med jansarna. Jag upptäckte själv under resans gång att en av jansarledarna som ung hade jobbat som dräng hos en av mina anfäder i Ina by, Söderala. Han hette Olof Olsson och var yngre bror till ”patriarken” Jonas Olsson.

Janne Hallström, Mo-Myskje, Hälsingland

Köp boken här!