Berätta om din bok!

Mina experiment med pigment & papper av svamp har pågått sedan 1990. Papper av svamp med en kvalité liknande vanligt papper tillverkas av tickor som växer på träd, stubbar och vedupplag mm. Vid denna tillverkning behövs inga kemikalier. Pigmenten kommer från svampar som traditionellt används för att färga ull och siden. Jag har använt färsk eller torkad svamp, kokar ur pigment och drar ur pigment genom alkohol, blandar med olika traditionella bindemedel samt med gele från olika svampar och lavar. Har testat att torka och mala svamp, tillverka kritor och lekt mig fram i många olika försök. Akvarellpapper med målat pigment har även ljusäkthetstestats. Vill man använda färgen helt utan bindemedel, går det bra att använda enbart kokt pigment eller utdrag i alkohol.
Delar av alla dessa experiment, både vad gäller pigment och papper, presenteras genom många foton tillsammans med foton på de svampar som ger dess olika färg och papperskvalité. Visar bilder på hur jag använt dessa material i min egen konstnärliga verksamhet och har även tagit med exempel på några av mina vänners arbeten med pigment. Boken innehåller beskrivningar på tillvägagångssätt för att du själv skall kunna tillverka pigment & papper av svamp. I slutet av boken ingår lite kuriosa om svamp nu och då. Hoppas kunna inspirera dig att söka efter svamp och testa pigment för måleri från svampens värld. För egen del kommer experimenten att fortsätta, då det finns mycket jag vill utveckla vidare.

Pigmenten kan användas till proffesionellt måleri och hobbyverksamhet av olika slag där färgpigment används. Papperet kan användas professionellt till collage, scrapbooking och annan hobbyverksamhet. Om du vill testa men inte har svampkunskap, så har jag många vänner som plockar, torkar och säljer svamp.

Hur kom boken till?

Under workshops då mina vänner såg vad jag målat med pigment från svamp, undrade många hur och om man kunde spara pigmenten. Blev själv nyfiken och började efter hand fundera på om och hur jag skulle kunna arbeta vidare. Därför sökte jag och gick en projektlinje på Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng 2012-2013, mest för att jag skulle kunna arbeta mer intensivt med pigment från svamp och för att snabbare nå mitt mål. UNDER MITT PROJEKTÅR VÄXTE INTRESSET FÖR ATT SKRIVA EN BOK OCH DIREKT EFTER UTBILDNINGEN BÖRJADE ETT INTENSIVT ARBETE MED MÅNGA FUNDERINGAR OM VAD JAG VILLE FÖRMEDLA.
Startade med att skriva på post-it-lappar, lägga till och dra ifrån, fortsätta experimentera, plocka mer svamp till pigment och papper, fota nya bilder och fler svampar höst efter höst med sådant som behövde läggas till och förbättras. Sedan var det igång. Skrev texter och förde in foton via indesign och det sista året har jag tillsammans med vår dotter jobbat intensivt med den grafiska biten, vänner och familj har korrläst och till slut blev det en bok. Häftig känsla!

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

IDÈN VÄXTE OCH FÖRÄNDRADES UNDER SKRIVPROCESSENS GÅNG!
Tankarna kring att skriva en bok fanns sedan några år tidigare, men kläcktes under ett projektår på Kyrkeruds folkhögskola 2012-2013 genom att vi i gruppen arbetade med ett projekt där vi bollade ideér fram och åter om vad vi ville att vårt arbete under projektåret skulle leda till. Mina tankar var då att börja arbeta på ett bokprojekt. UNDER ÅREN SOM FÖLJDE VÄXTE MER OCH MER FRAM OM VARFÖR JAG VILLE GÖRA BOKEN, VAD JAG VILLE ATT DEN SKULLE INNEHÅLLA OCH VAD DEN SKULLE FÖRMEDLA.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

VILL FÖRMEDLA DET JAG SJÄLV BRINNER FÖR OCH INSPIRERA ANDRA. Förmedla det jag kommit fram till så här långt i mitt sökande av färger från naturen och inspirera andra att fortsätta ”leka” vidare och finna lusten till sin egen krativitet.

KULTUR, NATUR OCH LUSTEN ATT EXPERIMENTERA ÄR DET SOM FRÄMST INSPIRERAR MIG. Människans gamla hantverksmetoder/hantverkskunnande, svampens magiska värld, färg, måleri och handgjort papper samt lusten till egen krativitet

Skriver du på något nytt nu?

Inget just nu! Är helt slut efter fem års arbete med denna bok, men lusten tar säkert över om möjligheten ges.
ATT FÅ MIN BOK ÖVERSATT TILL ENGELSKA ÄR PRIORITET ETT.
I TANKARNA FINNS OCKSÅ ETT PROJEKT DÄR JAG VILL ARBETA MED EN FOTOBOK , med bilder från gamla torp och gårdar, detaljer och miljöer, helst med texter om människor som bott och levt runt dessa. Har länge vandrat runt och samlat foton, så jag får väl se hur länge jag kan hålla mig ifrån detta projekt :-)

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

* Att söka vidare och lära mer om det område man brinner för, det ger en stor tillfredsställelse och är en möjlighet till kreativt skapande.
* Söka och få stipendium (om än litet) är en väg som kan ge möjlighet, hopp och tro på ett arbete mot ett bestämt mål.
* Prata med vänner och bolla ideér med dem. Lyssna till andras erfarenheter men lita mycket till den egna intuitionen, det är ju trots allt ett eget projekt som skall visa det man själv vill förmedla.

Varför ska man läsa din bok?

FÄRGER FÖR MÅLERI FRÅN NATUREN – EN BOK FÖR INSPIRATION. Känner du en fascination över naturens skönhet och gåvor, får du här ta del av en samlad kunskap från pigment- och pappers-experiment av svamp mellan 1990-2016. Sammanställd så att du som läsare själv skall kunna tillverka pigment & papper av svamp eller bara luta dig tillbaka och njuta av denna vackert meditativt upplagda bok med bilder av svamp, pigment, papper och konst av svamp.

Vad gör du när du inte skriver?

ARBETAR SOM BILDKONSTNÄR – då mestadels med abstrakt måleri och collage. Har separatutställningar och är med på samlings-utställningar. Håller föredrag om pigment & papper av svamp och bildvisning av svamppapper till musik. Håller workshops i pigment- och papperstillverkning av svamp.

ARBETAR OCKSÅ SOM SVAMPKONSULENT - Plockar och torkar svamp samt förädlar en del, har svampexkursioner där jag lär ut vad som är ätligt respektive giftigt. Håller workshops med matlagning.

Är medlem i Dalslands konstnärsförbund och Svampkonsulenternas riksförbund.

Vilka vill du helst skall läsa din bok?

DEN SOM ÄR INTRESSERAD AV FÄRGER FRÅN NATUREN och eventuellt av möjligheten att själv kunna finna och tillverka pigment för måleri och/eller hobbyverksamhet. NATURINTRESSERAD, SVAMPINTRESSERAD, KONSTINTRESSERAD ELLER ENBART ALLMÄNT NYFIKEN PÅ EN NY FASCINERANDE VÄRLD AV FÄRGER.