Selmapriset 2020 tilldelas Tomas Kindenberg för Här var det mörkt

Selmapriset instiftades 2014 som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker och det blev genast omtalat. Målet var att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker bland allmänheten och media – priset delas ut av Vulkan som är Nordens största aktör inom egenutgivning. Årets vinnare är Här var det mörkt av Tomas Kindenberg.

Ger bort vinstsumman till Läkare utan gränser

“Det känns toppen! Men jag ska inte ha hela äran själv, den delar jag med formgivaren Mikael Abbhagen och illustratören Fredrik Tjernström. Och prissumman på 20 000 kr går oavkortat till Läkare utan gränsers arbete i kampen mot covid-19”, säger Tomas Kindenberg om utmärkelsen.

 

Juryns motivering lyder:

“Det är något djupt fängslande i att möta sina egna tillkortakommanden – tragiskt men också lustfyllt och komiskt. Och inför Tomas Kindenbergs mikronoveller i Här var det mörkt kan man helt enkelt inte värja sig. Tryggt lotsas man in i berättelser som plötsligt, i en hisnande förskjutning, uppenbarar alla de brister livet ständigt bjuder på.

På endast några rader fångar han levnadsöden, vilket är ett konststycke som kräver en sällsynt begåvning och ett oerhört ambitiöst hantverk. Och att gestalta så många olika karaktärer, perspektiv och åldrar ens under en hel författarkarriär vore enastående – att Tomas lyckats med detta redan i mitten av livet närmast en omöjlighet!

Likt en mästerkock har Tomas kokat ned essenser som är perfekt balanserade i sin enkelhet. Han är tvivelsutan 2019 års Mästerförfattare! En värdig Selmaprisvinnare som går en lysande framtid till mötes, och vi kan bara glädjas åt att få följa med på den resan” – Katarina Vastamäki, juryordförande.

Utöver en prissumma på 20 000 kr fick vinnaren även sin bok utgiven som ljudbok. Ljudboken finns att lyssna på överallt under varumärket Bookea.

 

Tomas Kindenberg är född 1975 och bosatt i Stockholm. Han är bibliotekarie och har en bakgrund som skribent. "Här var det mörkt" är hans tredje samling mikronoveller. Han har tidigare utgivit "Kan du inte bara vara pinsamt tyst" (2006) och "Humoristen" (2012). 

 

För mer information och recensionsexemplar, var vänlig kontakta:

Jimmy Sjökvist
[email protected]