Berätta om din bok!

”Pyramidernas folk” är en fortsättning på ”Brevet från Lodi” som jag också har gett ut hos Vulkan. Huvudpersonen i ”Pyramidernas folk”, Sam Showalter, var en bifigur mot slutet av handlingen i ”Brevet från Lodi”. I ”Pyramidernas folk” lär vi känna honom närmare som en person som också söker mål och mening i livet.

Huvudpersonen i ”Brevet från Lodi”, Gideon Jönsson, emigrerar 1914 till USA. I kaliforniska Lodi blir han en slags andlig mentor till Sam Showalter. I ”Pyramidernas folk” bosätter sig Sam i Örkelljunga som är ett mindre samhälle i Nordvästra Skåne. Detta efter att ha träffat en svensk kvinna, Dorothea, under en vistelse i Egypten.

Man kan säga att båda böckerna handlar om den inre resa som jag menar att alla människor gör i livet, oavsett om de är medvetna om det eller ej. Det symboliseras i ”Pyramidernas folk” genom Sams resor österut. Öster är det väderstreck som står för upplysning i många traditioner.

Hur kom boken till?

Jag började skriva ”Pyramidernas folk” redan innan ”Brevet från Lodi” var helt klar. ”Pyramidernas folk” låg länge vilande med bara det första kapitlet klart. Jag visste inte hur jag skulle fortsätta med handlingen men plötsligt kom lösningen på problemet.

I slutet av de båda romanerna förklaras det lite närmare hur böckerna kom till.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag hade de stora linjerna klara för mig, men det tog ett tag innan jag kom på hur jag skulle göra. Steg för steg började jag se framför mig hur den skulle kunna skrivas. Många av detaljerna har dock växt fram under skrivprocessen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har en ganska stark drift att uttrycka mig genom det skrivna ordet. Jag hade inte kunnat stå ut länge om jag inte fick gör det.

Inspirationen får jag av de människor som jag träffar i olika sammanhang. Då försöker jag lyssna på vad de har att berätta och lära ut. Det är ofta i samtal med andra som inspirationen kommer. Dessutom inspireras jag av vad andra uttrycker i skrift.

Skriver du på något nytt nu?

Ja, jag har börjat med en tredje bok. Den ska bli nummer tre i den trilogi som jag arbetar på. Alltså ”Brevet från Lodi”, ”Pyramidernas folk” och så den kommande boken.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Spetsa öronen när du träffar andra människor. Anteckna sedan vad personen sa och gjorde. Det kan du ha nytta av i ditt fortsatta skrivande, även om du kanske inte bör nämna namnen på nu levande personer. Försök också att fundera över vad du själv sa och gjorde när du kom i kontakt med andra.

Ett annat råd är att läsa så mycket du kan. Genom att studera hur andra berättar kan man lära sig mycket om hur man själv skriver.

Varför ska man läsa din bok?

Jag tror att man ska läsa den om man är nyfiken på hur livet kan hänga ihop och vad det är för krafter som ställer och styr.

Läsarna behöver definitivt inte tycka som jag eller dra samma slutsatser som jag gjorde.  Huvudsaken är att boken får i gång en tankeprocess hos läsaren. Kan det här verkligen stämma? Varför? Varför inte?

Vad gör du när du inte skriver?

Jag arbetar som journalist. Då skriver jag också men idag har det blivit mer digitalt berättande i mitt yrke, med film och livesändningar.

Jag tycker också om att resa i andra länder och möta andra kulturer. På så sätt får man också lära sig en del om sig själv. Jag tar också gärna en lång tur i skogen eller på stranden.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

De som är intresserade av filosofi ska kunna läsa ”Pyramidernas folk”. Men egentligen gäller det alla som funderar på existentiella, filosofiska och religiösa frågor.

Jag tror att de flesta någon gång i livet kommer till en punkt då detta kommer upp på ett eller annat sätt. Det är då man får tänka över de riktigt stora frågorna.