MAN SKA LÄSA MIN BOK FÖR ATT…
Den handlar om ett människoöde som griper tag. En kropp som inte är som andras men ändå med en ständig strävan att inte bli behandlad som annorlunda. Med en livsvilja som går utanpå det mesta. Att inte vara rädd för att dö men väldigt gärna vilja leva.
Har jag kanske valt mitt liv för att se vad jag kan göra åt det? Tar nya tag trots att allt hopp verkar vara ute. Vilja möta andra människor, nya situationer, se möjligheter och inte ge sig.
En tidsresa då det roligaste man om sommaren kunde göra som barn var att hoppa i höstackarna. Som tonåring köra moped och gå på dans. Den första kontakten med arbetslivet, kärleken, familj och barn. Och samtidigt denna kropp som ställer till det emellanåt. Inte likt något annat. Döden, döden…
Många känner igen sig. Många dras med och sträckläser. Vad ska hända nu?
Kanske får man med sig lite kunskap eller någon tanke som fastnar.
Rätt använt är livet långt nog och det finns inga fickor på svepningen.

Hur kom boken till?
Boken kom till genom att jag i många år hade skrivit på den men så kom jag fram till en punkt där jag ville sammanställa den. Jag hade skrivit och skrivit om så många gånger så nu fick det vara nog.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag vill alltid skriva. Det är dödsnödvändigt! Skulle jag bli satt på en öde ö så är det penna och papper som är det jag inte skulle kunna leva utan.

Skriver du på något nytt nu?
Har alltid sagt att det är denna bok jag måste skriva först - nu får vi se om det kanske öppnar sig mot det mer lättsamma hållet..

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Vill man skriva så ska man läsa mycket. Försöka hitta de böcker man tycker om. Inte härma men känna in känslan man vill förmedla. När man så skrivit sin text så ska man läsa den högt för sig själv för då hör man om det är rätt.

Vad gör du när du inte skriver?
När jag inte skriver så försöker jag använda livet på bästa sätt och vara rädd om min kropp så jag får leva i många år. Men det viktigaste är att ta vara på stunderna.

Varför ska man läsa din bok?
Min förhoppning är att boken ska nå ut till människor som inte vågar tänka på/tala om döden. Få dem att tänka efter att det är det enda vi är säkra på som ska ske en dag och därför är det viktigt att ta vara på nuet.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Jag hoppas att vårdskolor/personal ska läsa den för att kanske lära sig något eller bara bli uppmärksammade på hur det kan fungera.

Göteborg 221121
/Eva Rehbinder