Berätta om din bok!
Boken är en moderna version av "Den fula Ankungen", fast helt autentisk. Den handlar om kirurgen som inte passade in.

"Han er for stor og for aparte og så skal han nøfles!" Det blev han.

Men når filmen "Rebellkirurgen" visades på SVT juni 2017 skedde det som man försökt förhindra under decennier.

Nageln i ögat, den uppkäftiga invandraren som vägrade rätta sig i ledet framställdes som det alla visste att han egentligen var: en virtuos med skalpellen som vände på himmel och jord för sina patienter.

Historien tar dig från Palmetidens Sverige till Etiopiens landsbygd och Kambodjas djungel. En episk berättelse om kampen mot förtryckande auktoriteter, ansiktslösa byråkrater, hopplösa odds och inte demoner.

Hur kom boken till?
Familjen tjatade alltid om att jag borde skriva en bok om mina upplevelse som kirurg i Sverige och tredje världen. Jag trodde emellertid inte det skulle finnas något intresse. Den enorma och överväldigande positiva respons som dokumentärfilmen "Rebellkirurgen" gav anledning till fick mig att ändra åsikt.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Boken fanns redan klar i mitt minne.

På drygt en månad skrev jag frenetiskt 600 sidor. Det var den enklaste delen av hela processen. Sedan kom översättningen från "svanska" till svenska, korrektion av grammatik, stavfel med mera samt korrekturläsning. Och det svåraste av allt: korta ned de 600 sidorna till 300.

Att skriva är lätt. Att stryka är mycket svårare.

När manus efter ett år äntligen var färdigt ville ingen av förlagen ge ut den.

Vulkan blev räddningen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Det stora intresse jag möter på alla mina föreläsningar runt om i landet: för missionsvänner, olika pensionärsföreningar, kyrkliga församlingar, litteraturföreningar, Rotary, Lions, sjukvårdspersonal, medicinstuderande, skolor med mera.

Skriver du på något nytt nu?
Jag håller på med översättning av boken till mitt modersmål: danska. Sonderar även om det finns intresse för boken på engelska.

Sedan funderar jag allvarligt på att skriva en roman där jag kan använda fiktion till att skriva allt det som jag fick stryka i boken "Rebellkirurgen" för inte att hamna inför rätta för förtal.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Bara att det blev enormt mycket mera arbeta än jag någonsin föreställde mig när jag gav mig i kast med att skriva.

Varför ska man läsa din bok?
Där finns:

Tankeväckande om fenomenet mobbning som är så mycket mera utbrett än vi föreställer oss.

Intressant tidsdokument om sjukvården i Sverige på 70-talet.

Fascinerande inblick i hur en äkta kirurg tänker.

Värdefulla tips och råd till yngre (och äldre) kirurger.

Skakande inblick i hur det går till bakom kulisserne på operationssalen.

Gripande berättelser från sjukvården i tredje världen.

Fängslande patientöden

Sanningen om svenska sjukvårdens totala haveri

Vad gör du när du inte skriver?
Föreläser och spelar jazz runt om i Sverige och utomlands.

Läser astronomi på distans och lär hypnos för terapeutiskt bruk.

Tar hand om katten och frun. Fast i omvänt ordning.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Alla kan få stort utbyte av att läsa boken. Sjukvårdspersonal ännu mera.

Men var förberedd på en känslosam berg-och dalbana mellan tårar och skratt.