Berätta om din bok?

Det här är den fjärde boken i en serie som handlar om Iven i synnerhet, men också flera andra intressanta karaktärer som tillsammans bygger upp historien om världen jag valt att kalla Ayril. Det är många saker att hålla i tankarna, från människors personliga upplevelser och intriger till vad som kan mer eller mindre uppfattas som Gudar och urtida bestar som håller balansen i världen i sina nävar. Allt knyts dock samman i slutet. Så det är en resa att ge sig ut på.

 

Hur kom boken till?

Jag började skriva på den här berättelsen när jag var i tonåren, skrev om, skrev till och skrev om igen i c.a. tjugo år. När det var dags att ge ut den insåg jag att jag var tvungen att dela upp boken i serier.

Från början var det nämligen två stora böcker om Iven och Garthal och sedan en avslutande bok på slutet (som först kom till på slutet), men första boken blev 1800 sidor lång, den andra c.a 1500. Därav blev det två serier plus en bok. Min mamma var alltid en stark supporter och älskade berättelsen, och det var i hennes minne jag till slut började ge ut böckerna i början av 2017 (hon gick bort i cancer under julen 2016).

 

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Idéerna kom till mig under tiden jag växte upp på Jämtländska landsbygden, i en serie av bilder eller t.o.m. som "filmsnuttar". Sedan utvecklades det dock mer och mer när jag började skriva ner vad jag såg. Iven var dock ett "tillägg" som jag sedan insåg passade in bra på slutet i sista versionen jag skrev. Hon var den saknade länken som gav berättelserna en sammanbindande faktor.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Har faktiskt ingen aning. Som sagt kom berättelsen till mig i visioner. Jag var tvungen att skriva eller bli galen, ganska enkelt val i slutänden.

 

Skriver du på något nytt nu?

Nej, inte för närvarande. Jag har skrivit två böcker till utanför dessa serier, som handlar om Ayril, fast under en senare tid i deras historia, och jag har en idé som ligger och pyr. Men som livet är just nu har jag ingen tid att skriva, så nu fokuserar jag på att ge ut böckerna jag skrivit så länge, vilket kommer ta flera år.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Inget egentligen, utöver möjligen att det är en väldigt skön känsla att se en historia ta form framför ögonen. Man behöver inte ge ut boken om man inte vill, man kan skriva för sig själv eller sin familj. Man ska inte känna sig tvungen att gå ut publikt. Skrivarglädjen är den viktiga delen av processen och det som kommer att ge en mest i slutänden.

 

Varför ska man läsa din bok?

Min historia är en upplevelse som så många andra berättelser. Det är ett äventyr i en annan värld. Ett bra sätt att släppa sin stressiga vardag för en stund och sjunka undan. Förutom mina barn är böckerna mitt arv till världen.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag har en familj på fem barn (sjätte kommer någon gång i November) och jobbar heltid som Väktare. Så jag har att göra i den här delen av livet. Tror att jag kommer skriva mer på allvar igen när barnen börjar flytta hemifrån, säg om en sisådär tio år från nu.

Sedan har jag förstås träningen som tar upp lite tid, fyra till fem dagar i veckan.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Serierna är ganska blodiga och på sina håll allvarliga, så jag skulle rekommendera ungdom/vuxen. Det är inga godnattsagor för små barn (om man inte har förmågan att filtrera lite medan man läser - det är ju fortfarande en saga). I övrigt riktar sig serierna till vem än som är intresserad att ge sig ut på ännu ett äventyr genom mina drömtrakter.