‭Berätta om din bok!

Rom är ett av de största turistmålen i världen. Staden har mer historia, kultur, matupplevelser, design och gammal arkitektur än kanske någon annan stad i världen.

ROM PÅ MITT VIS
- det dagliga livet i den eviga staden är en bok som är mer än en guidebok. Den beskriver en personlig relation som påbörjades i ren nyfikenhet men som utvecklats till varm kärlek till en av våra största turistmetropoler och Europas kulturvagga.
Min ledstjärna på mina resor har alltid varit:
Att kunna se och uppleva ytterligare dimensioner utöver vad den typiske resenären gör.
Att titta runt hörnet, gå in på gården eller verkligen kunna stå på den fina balkongen.
Att äta regionens produkter, köpa på lokala marknaden, hitta kaféerna där lokalbefolkningen sitter.
Detta vill jag förmedla till läsaren. Ge en annan sida av Rom än den som besökaren i vanliga fall får. Samtidigt väver jag ihop ”Rom på mitt vis” med beskrivningar av Roms mera kända platser och attraktioner.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag har i många år funderat på att skriva en släktkrönika. När vi åkte till Rom tänkte jag börja på krönikan. NU skulle det bli av, nu skulle det finnas tid.
Jag skrev dagbok i Rom. Har alltid skrivit dagbok vid längre resor. Tycker det är roligt att skriva. Skriva för att minnas, en reflektion över vad som hänt. Vad som upplevts och varför.
Utan att jag själv bestämde växte mitt skrivande till mer än en dagbok. Boken smög sig över mig. Nästan som om något övernaturligt tog kontroll. Bägaren blev full, orden rann över och det blev en bok om Rom.
Det blev ingen släktkrönika. I alla fall inte nu.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Att få se hur något växer fram. Att skapa något. Ett hantverk, ett skapande, ett kreativt arbete som mynnar ut i något konkret. I detta fall en bok. Ett resultat i form av en bok, något som jag kan dela med andra. Allt detta är väldigt inspirerande.
Vad gäller min bok om Rom gav skrivandet ytterligare en dimension. Jag kunde inte flyta på ytan som en vanlig turist utan tvingades borra mig ner i så mycket som jag älskar. Konst, arkitektur, historia, spännande livsöden. Jag har nog aldrig haft ett så rikt liv som när jag skrev boken. Men det blev å andra sidan inte så många kafé- och barsittningar som jag föreställt mig att det skulle bli.
Sen har jag nog alltid gillat att plåga mig lite : ). Mina barn brukar skoja och säga ”men pappa du gillar ju att lida”. Springa ett maraton, vandra genom Sarek eller skriva en bok. Blod, svett och tårar men ack så givande, både under resan och när man till slut når målet.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Med nyfiket intresse.
En av mina bästa vänner har blivit så inspirerad att han nu satt igång med ett eget bokprojekt. Verkligen kul att man kan inspirera på det sättet.

Skriver du på något nytt nu?

Absolut. Synopsis och tankar kring en släktkrönika är i full gång. Sen vet jag inte vad som kommer först, den eller en ny resebok i någon form. Ska snart ut på en längre resa som kanske kan ge goda uppslag till en bok.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Fundera inte för länge. Börja. Börja nu och låt det hela växa fram. Visst det måste vara struktur, balans och genomtänkt. Men jag tror att alla böcker har ett eget liv som bättre kommer fram om man då och då vågar låta pennan eller tangenterna ta över och springa iväg helt av sig själva.

Varför ska man läsa din bok?

Läsaren ges möjlighet att tränga ner på djupet, att uppleva ROM PÅ SITT VIS.
De som vill lära känna Rom från en annan och kanske vardagligare vinkel har här en bra inkörsport. Att komma till annorlunda möten och få ett annat sammanhang, fjärran från turistguidernas ganska mallade beskrivningar. Samtidigt är boken ett utmärkt komplement till de traditionella guideböckerna.
Boken ger förhoppningsvis igenkännande aha-upplevelser för alla som redan besökt staden. Eller blir en kittlande inspirationskälla för dem som ännu inte gjort det, men som är nyfikna och på väg.

Vad gör du när du inte skriver?

Sportar, läser och umgås med nära och kära. Mycket tid går åt till planering och inläsning av kommande resmål. Ja så funderar jag ju hela tiden på upplägg och detaljer kring nästa bok.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Roligast är alla de som inte kan Rom så mycket eller de som ännu inte besökt staden. Tänk om min bok kan få en, flera eller kanske rentav många att ta till sig Rom och uppleva allt som staden erbjuder – genom min bok.