Berätta om din bok!

Den här boken handlar om mig själv och mitt liv. Den handlar om min livsresa, från kriget och våldet i min barndoms Irak till livet som tvåbarnsmamma i Sverige. Jag vill visa att även svåra upplevelser kan vändas till något positivt. Jag vill förmedla att det är viktigt att våga handskas med sin egen historia. Under skrivandets gång var det ofta väldigt jobbigt att tvinga sig själv att minnas och bearbeta sådant som man helst vill förtränga, men det har gjort mig till en starkare person. Nu har jag kommit till en punkt där jag kan acceptera det som har hänt utan att förneka eller glömma och förlåta.

Hur blev boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Att skriva den här boken började som ett sätt att bearbeta mina svåra barndomsupplevelser. Skrivandet blev som ett slags självterapi. Sedan kom det att växa till en så mycket större berättelse.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag använder mest mina egna erfarenheter i mitt skrivande. Det är ett sätt för mig att bearbeta mina egna demoner.

Skriver du på något nytt just nu?

Jag har inget skrivprojekt på gång just nu, men man vet aldrig vad framtiden har att utvisa. Det kommer säkert att bli en uppföljare någon gång.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Jag tror att alla människor har en ryggsäck att bära. Många av dessa erfarenheter och upplevelser behöver komma ut. Alla har sin berättelse, och den kan ha mycket att ge andra människor. När det gäller själva skrivandet hade jag själv mycket hjälp av att gå en skrivarkurs. Jag fick många värdefulla tips och råd där. Sedan kanske jag inte höll på allt…

Varför ska man läsa din bok?

Min berättelse är ett exempel på hur man kan ta sig igenom svåra upplevelser utan att förlora sig själv. Som kvinna och invandrare har jag också ett perspektiv som många kan känna igen sig i. Det finns säkert många i vårt land som bär på historier som liknar min. Jag vill också vara en röst för dem.

Vad gör du när du inte skriver?

Mest av allt tycker jag om att umgås med min man och mina barn. Sedan älskar jag att se på film och tv-serier. Jag gillar också att ta långa promenader. Jag älskar också mitt jobb där jag får möjlighet att jobba med ungdomar.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Eftersom det är en stark och naken skildring bör man kanske inte vara under 18 år. Annars tror jag att alla kan ta till sig den här berättelsen om hur livet rymmer både glädje och sorg, men att vi inte får låta oss besegras av det mörka och svåra.