Berätta om din bok!
Stenbrons Hemlighet är den första delen i serien Sägnen om Amornia. En spännande, fantasieggande berättelse om kungar, magiker, gudar och en helt vanlig flicka som får vara med om en resa som ingen annan. Följ Agnes och hennes farmor på äventyret som kommer att ställa dem inför profetior, mörker och fruktansvärda utmaningar.
Hur kom boken till?
Jag har alltid läst böcker. Som barn var det Fem-Böckerna av Enid Blyton, Tvillingdeckarna av Sivar Ahlrud och Bomba Djungelpojken av Roy Rockwood. Läsandet har sedan följt mig genom åren och jag läser fortfarande varje dag. Men jag har aldrig haft något sug efter att skriva själv, jag gillade inte ens att skriva uppsatser i skolan. 2009 var jag dock med om en allvarlig olycka, jag hamnade på intensiven och blev kvar där i över fyra månader. Enligt vad som berättas för mig i efterhand så borde jag inte överlevt, alla de blodförgiftningar och den organsvikt som drabbade mig skulle tagit mitt liv. Nu överlevde jag ändå trots statistiken, en sjuksköterska på intensiven gav mig en skyddsängel i present, hon menade att jag måste ha haft åtskilliga sådana (det tror för övrigt jag med). Efter min långa sjukhusvistelse fick jag så en dag komma hem igen, jag blev sakta bättre, men mina ben hade förtvinat av alla mediciner jag fått så jag sitter numera i rullstol. Efterhand började jag läsa igen, först sakta men sedan mer och mer, skillnaden nu var att det var något nytt, nått fanns i mitt sinne, jag till och med drömde om det. Helt plötsligt hade jag en historia i huvudet som försökte göra mig uppmärksam på att den ville bli skriven. Jag har ingen aning om var den kom ifrån, men jag visste att den gamla stenbro man passerar vid Hova när man reser längs E20 mot Göteborg från Örebro var en central del i berättelsen. Så där är vi nu, något hände med mig när jag låg sövd alla dessa månader på intensiven, historien dök in i min hjärna. Jag vet inte vad den snälla sköterskan som gav mig ängeln skulle ha sagt, men kanske anledningen till att jag fortfarande är i livet är att historien om Stenbron och Agnes och alla de andra skulle skrivas, vad vet jag.
Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Berättelsen har kommit till mig under skrivandets gång. Men jag har hela tiden vetat att stenbron i Hova haft en stor betydelse. Det kan jag inte förklara då jag inte har någon anknytning till orten överhuvudtaget. Men historien finns där.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
En väldigt svår fråga, det är som om denna historia vill berättas, jag har aldrig varit speciellt intresserad av att skriva innan min olycka 2009, men efter det har det legat och gnagt i mitt inre och nu blev det av.
Skriver du på något nytt nu?
Ja, del 2 av Sägen om Amornia - Den röda spiran.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Har du en idé så bara sätt igång och skriv. Spelar ingen roll vad det är utan bara skriv ner det. Man vet aldrig var det slutar.
Varför ska man läsa din bok?
Om man gillar spänning, mystik och magi. Den traditionella kampen mellan gott och ont, mellan mörkret och ljuset.
Vad gör du när du inte skriver?
Jag försöker resa så mycket som möjligt, men det är svårt när man sitter i rullstol.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Själv tycker jag om att läsa fantasy (jag är betydligt äldre än målgruppen), men boken kanske främst riktar sig till målgruppen 12-25 år.