Berätta om din bok!

"Saltögrabbarna" är en bok om händelser som inträffat under mina unga år. Den utspelar sig i första hand i min födelsestad Karlskrona. Vi får följa med på dråpliga episoder som cirkus i stan och huggormsjakt på kolonin. När jag som ung tonåring drog på dans och när dom första trevande stegen togs mot det motsatta könet. Här skildras även en hel del episoder om de otaliga resorna runt om i Europa.

Hur kom boken till?

Jag började skriva om olika händelser i mycket korta beskrivningar. Därefter bearbetade jag de olika händelserna, kompletterade med namn på de omskrivna personerna enligt lektörens inrådan. Jag bestämde mig för att varje berättelse skulle följas av en illustration. Jag gjorde skisser och bifogade text till illustratören. Han gjorde ett utmärkt jobb med illustrationerna och detta inspirerade mig ännu mer.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Berättelserna växte och det som var tänkt att vara en sida text och en sida illustration, blev i vissa fall två till tre sidor per berättelse, ibland mer. Samtidigt kom fler idéer om olika händelser i mitt unga liv, projektet blev allt större.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Inspirationen kom efter min förra bok som heter Fotografen. En rejäl Coffee table book på 28x28 cm. Många uppmanade mig att skriva lite fler berättelser och jag tog fasta på det. Jag har alltid dragit mig lite för att skriva, då jag inte var en fena på rättstavning. Men efter datorns intåg och de utsökta ordbehandlingsprogrammen så var den tröskeln övervunnen. Datavana hade jag sedan tidigare.

Skriver du på något nytt nu?

Min bok handlade om mina tidiga ungdomsår från fyra år tills jag var sexton. Jag har inte börjat på någon ny bok ännu, men det hände ju en hel del efter jag fyllt sexton, så ämne finns för ytterligare ett par böcker.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Tro inte att skriva en bok är gjort i en handvändning, det tar lite tid om det skall bli bra. Ta gärna hjälp av kunnigt folk. Jag vände mig till en professionell lektör AnnaCarin Svanå vilket var värt väldigt mycket. Därefter anlitade jag Vulkan AB och fick mycket god hjälp med det mesta av Ida Larsson. Tro inte att du skall tjäna pengar på din bok, det kostar en hel del att producera. Men att stå med sin egna bok i handen, är ett mervärde som inte kan mätas i pengar.

Varför ska man läsa din bok?

Rolig och lättläst. Den innehåller över 30 olika berättelse, Upplevelser på kolonin, konfirmationen, utlandssemestrar, pojkstreck och lite bus. Lite skildring av sent femtiotal och sextiotal i en svensk småstad. Allt med mycket trevliga illustrationer.

Vad gör du när du inte skriver?

Nu är jag pensionär och tillbringar mestadels tiden runt sommarhuset i Åhus och tar väl ett dopp eller flera i havet. Jag ägnade mycket tid åt att skanna in väldigt mycket av mitt bildarkiv som var otroligt stort efter mitt långa liv som reklamfotograf (50år). En stor bildskatt som jag gjorde en stor Coffee table book av. Boken blev mycket väl mottagen och väldigt uppskattad.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Jag tror att boken kan läsas av de flesta. De äldre lär känna igen sig i de olika miljöerna och de olika upptågen. Medans dem som är lite yngre kan föreställa sig hur det var på femtio – sextiotalet för ungdomarna. Kanske inte så tillrättalagt som i dag, med ishallar, simhallar och övriga idrottsanläggningar. Men vi fixade det, med kompisar, gemenskapen, kärleken och livet.