Ida Öhnells bok "Trollkarlens arvinge" har blivit nominerad till en av de 3 bästa bidragen i Selmapriset 2017. Vi tog ett snack med henne.

Hej Ida!

Grattis! Din bok "Trollkarlens arvinge" har blivit nominerad till en av de 3 bästa bidragen i Selmapriset 2017. Hur känns det?

Vad roligt och fantastiskt!! Jag blir alldeles rörd av detta! Glad över att boken blir uppmärksammad, glad över att det gick att crowdfunda en bok av kvalité och ge ut själv, glad över att jag inte är en fullkomlig idiot som tror så mycket på min bok och glad över att så många har velat stötta mig genom det här äventyret! Så tack från djupet av mitt berättarhjärta att ni vill lyfta fram min bok!

Vad handlar boken om?

Trollkarlens arvinge handlar om sjuttonåriga Stella Zenithar och hennes lillebror Jacob. Deras mamma är död och fadern försvunnen. Det enda som finns kvar efter föräldrarna är ett halssmycke i form av en silverstjärna och ett gammalt foto. Syskonen bor hos deras moster Aldis i en vanlig svensk småstad men så plötsligt en dag kommer ett brev från deras far, Joso, och han vill att de ska flytta hem till honom. En chaufför hämntar dem en mörk oktoberkväll och den bilresan tar dem till en mystisk gammal borg i utkanten av staden Torshem. Snart står det klart att de har hamnat i en mycket annorlunda värld och att deras liv aldrig mer kommer att bli detsamma.

Boken är en actionspäckad nutidsfantasy som blandar medeltidsromantik och nordisk mytologi med steampunk-estetik och rockmusik. En bok för unga vuxna och alla som älskar att försvinna iväg ut på spännande äventyr.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Idén till boken fick jag när jag gick skrivarlinje på Sörängens folkhögskola för en sådär tio år sedan nu. Det var ingen färdig idé utan Stella och Jacob och deras far kom till mig i mitt skrivande och jag började skriva om den gamla borgen och den märkliga staden Torshem. Det var något magiskt över det skrivandet, som att lägga ett puzzel av redan förutbestämda bitar. Det var helt enkelt en sådan berättelse som tryckte på och inte gav med sig förrän den var nedtecknad. Manuset fick sedan ligga i "byrålådan" länge och mogna klart och 2015 redigera jag om den, skalade av och avtäckte kärnan av berättelsen och det som skulle bli den bok som finns idag.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Min skrivarlust eldas på av skog och natur, av historiska platser och legender och av människor med härliga egenheter. Därför är jag mycket ute i naturen, läser gärna om historia och mytologi, reser till nya platser och träffar nya människor. Samlar på mig små poetiska fragment som sedan blir grunden till nya scener i mina böcker.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Familj och nära vänner är nog rättså vana vid att jag kommer springande med manus titt som tätt. Men rent generellt annars är människor väldigt positiva, blir exalterade och får ett romantiskt glimmer i ögonen när jag berättar att jag gett ut en bok. Jag får många hejjar-rop och axel-klapp också. Så det är jättekul :)

Skriver du på något nytt nu?

Jag har alltid några manus som ligger till sig. Just nu är det en bilderbok, en kapitelbok, samt två andra äventyrsböcker som ligger till sig, förrutom då också fortsättningen på Trollkarlens arvinge som har första prioritet när jag får skrivartid. Hade jag haft möjlighet så hade jag kunnat skriva jämt.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Skriv, skriv och skriv. Det handlar om att lära sig ett hantverk och det handlar om att verkligen sätta sig ner och göra det. Läsa är också bra: läs sådan litteratur som man tycker om och fundera över varför den är bra. Att ge sig in i poesins värld är heller inte dumt för där funkar aldrig klichéer och då pressar man sig till att utveckla sitt eget språk och en egen ton. Sedan kan det vara bra att trivas med karaktärerna man skriver om så att man vill tillbaka ner i texten och umgås med dem :)

Vad gör du när du inte skriver?

Jag frilansar som illustratör och har haft lite extrajobb vid sidan av, bland annat på museum då jag även är konsthistoriker. Mitt kontor har jag på Brewhouse kulturinkubator i Göteborg och där har vi affärscoachning och nätverkande. På Brewhouse närvarar jag som författare och illustratör (och numera även förlagschef) och det är fokus på att bygga sig själv som egenföretagare inom kultur.

Vad ska du göra av vinstsumman på 20 000 kronor ifall din bok vinner?

Det skulle tillåta mig att lägga mer tid på skrivandet i vår, vilket skulle leda till att uppföljaren till Trollkarlens arvinge skulle bli färdig snabbare.