Kristina Emanuelssons bok "Viskskrik" har blivit nominerad till en av de 3 bästa bidragen i Selmapriset 2017. Vi tog ett snack med henne.

Hej Kristina!

Grattis! Din bok har blivit nominerad till en av de 3 bästa bidragen i Selmapriset 2017. Hur känns det?

Det känns helt underbart! Jag är otroligt rörd och tacksam över att boken uppmärksammas. Den har varit ute på en lång vandring, vandrat som ett bylte från famn till famn och lever nu sitt eget liv. Det är magiskt.

Vad handlar boken om?

"Viskskrik" är en relationsroman med lyriska förtecken. Den handlar om Alice, både som liten flicka och vuxen kvinna i hennes sökande efter upprättelse. Det är en berättelse som skär en skarp gräns mellan det förflutna och framtiden. I sin barndom vet Alice att hon är dödens om hon rör pappas grogglas. När hon en dag lånar dem i smyg krossas två av dem. Skulden blir svår att bära trots att den inte är hennes och som vuxen överväger Alice att hämnas gamla oförrätter. Frågan är om det bortom barndomens alla skuggbilder finns en väg mot försoning?

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Det började med att jag skrev ett par testkapitel och skickade dem till min dåvarande lektör. Hennes fina respons peppade mig att skriva vidare. Jag bollade texten med lektören, kapitel för kapitel, ända fram till färdigt manus. Det var en häftigt och lärorik process. Min första idé var att jag ville placera en kvinna som inte plockat några "vuxenpoäng" (barn, jobb, fast relation) i centrum av berättelsen. En kvinna som dessutom fortfarande är bosatt i huset där hon växte upp. Därifrån utvidgade jag sedan berättelsen med en dåtid för att utforska förklaringarna till varför hon blivit kvar.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Skrivandet är lika mycket en terapiform som underhållning. Jag är i grunden sociolog och har bl a skrivit gästkrönikor på ledarsidan i Eskilstuna Kuriren under tio år. Numera kanaliserar jag mycket av mitt engagemang för samhällsfrågor i det litterära skrivandet. I "Viskskrik" lägger jag stark betoning på barnets perspektiv och barnets rena blick. Det är indirekt en kritik mot vuxenvärlden (som för övrigt är mer identitetssökande än tonåringar nuförtiden). Som Alice säger i boken: "Svara inte som en vuxen, svara ärligt." Jag vill också lyfta fram barnets anhörigperspektiv när det kommer till psykisk sjukdom och missbruk.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Bara positivt! Mina läsare har också varit oerhört generösa med att dela med sig av sina läsarupplevelser och det är den absolut bästa belöningen efter år av skrivande. Tack vare det fina stödet i sociala medier (via mina konton på Facebook och Instagram) har boken också nått ut till en bredare krets av läsare.

Skriver du på något nytt?

Jag skriver på en samtidsroman som går under arbetstiteln "Soft Dream". Det blir en mångbottnad berättelse där jag utforskar temat utmattning. Det är väldigt underhållande att skriva den - jag hoppas och tror att det bådar gott för resultatet.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Vänta inte på bättre tider eller optimala förutsättningar. Lägg fokus på att skriva och läsa regelbundet. Hellre lite än inget alls. Hitta en egen tonart och rytm, ditt sätt att berätta. Och våga radera. Boken skrivs på allvar när man skriver om och redigerar. Jag tror att det är en investering att gå någon form av skrivarkurs, om inte annat för att få respons och öva upp tempot i skrivandet. Det är en bra pulsmätare. Det är också lättare att producera text när man har en bättre aning om vad man bör förhålla sig till rent skrivtekniskt.

Vad gör du när du inte skriver?

Förutom det mest livsnödvändiga som familj, vänner och litteratur värdesätter jag yoga, löpning, mitt arbete som konsult i processutveckling i Eskilstuna och den obligatoriska dagliga samhällsdebattkvarten med min bulgariska vän, Maria. Och humor, massor av humor. Annars blir livet plågsamt.

Vad ska du göra av vinstsumman på 20 000 kronor ifall din bok vinner?

Om min bok vinner skulle jag gärna omsätta vinstsumman i skrivtid.